Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Rotterdam

Zoeken naar een studentenkamer in Rotterdam kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of tof appartement om te delen met vrienden hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in Rotterdam in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? Wij geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een appartement of kamer in Rotterdam wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Rotterdam? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op ons kameraanbod in Rotterdam.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Rotterdam

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar toch gaan de meeste (eerstejaars)studenten pas in de zomer op zoek naar een studentenkamer in Rotterdam. Tienduizenden studenten wonen al op kamers in Rotterdam en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. Als je meer kans op een kamer wil maken, is het daarom handig om zo snel mogelijk te beginnen met zoeken naar een kamer in Rotterdam. Maar hoe vind je dan de juiste woonruimte of kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer in Rotterdam lees je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders Rotterdam

Zodra je weet dat je op kamers wilt, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij kameraanbieders in Rotterdam. Hoe langer je daar staat ingeschreven, hoe beter. Je hebt dan namelijk voorrang op mensen die zich later dan jij hebben ingeschreven. Woningcorporaties voor studenten in Rotterdam zijn bijvoorbeeld SSH en Stadswonen Rotterdam. Beide organisaties wijzen kamers toe op basis van inschrijftijd. Schrijf je daarom ook bij andere kameraanbieders in Rotterdam in. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders in Rotterdam om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken, nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht met studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het precies werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Om te reageren op kamers moet je wel een betaald abonnement afsluiten.

Schakel je netwerk in voor woonruimte in Rotterdam

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer in Rotterdam. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Rotterdam zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Rotterdam voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Rotterdam

Je kunt natuurlijk een berichtje op al je social media plaatsen, waarin je laat weten dat je een kamer zoekt. Maak het bericht niet te lang en zet er in ieder geval in waar je ongeveer naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van relevante Facebookpagina’s en -groepen om een kamer te vinden in Rotterdam. Je kunt dan reageren op advertenties van studentenhuizen of van de verhuurders zelf. Vaak moet je wel hospiteren voor dit soort kamers, maar dan leer je ook meteen je toekomstige huisgenoten kennen! Deze Facebookpagina's kunnen helpen om een kamer in Rotterdam te vinden:

Tijdelijke kamers in Rotterdam

Lukt het niet om een geschikte woonruimte in Rotterdam vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Rotterdam. Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Rotterdamse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen, doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: vaak kun je je bij tijdelijke kamers niet inschrijven op het adres. Eigenlijk mag dit niet en je ontvangt dan dus ook geen post op je woonadres. Ook kun je geen huurtoeslag of parkeervergunning aanvragen. Let hier dus op!

"Ik zoek een kamer in Rotterdam" op een ouderwets prikbord.

Misschien niet helemaal van nu, maar wie een kamer wil vinden in Rotterdam moet alle beschikbare middelen inzetten! Je hebt vast weleens zo'n briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Rotterdam, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Rotterdam

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Rotterdam.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Rotterdam

Staar je ook niet blind op een kamer vinden in het centrum van Rotterdam. Ja, wonen in het centrum of Kralingen is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Rotterdam, zoals Schiedam. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- om de hoek van de Witte de Withstraat, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker om een goede kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Rotterdamse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens op een leukere locatie een kamer vrijkomt.

Blijf in Rotterdam niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement met uitzicht op de Maas? Dream big, maar blijf ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, dus de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Rotterdam altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vriend(in) wonen is superleuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten en schrijf je in voor onze  nieuwsbrief. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, handige informatie voor studenten, up-to-date studentennieuws en bijbanen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.