Skip to main content
Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heb je vast gehoord dat je bij sommige studentenverenigingen een ontgroening of kennismakingtijd (KMT) moet afronden. Veel studenten zien hier tegen op, maar dat is nergens voor nodig. De ontgroening bij een studentenvereniging lijkt misschien heel heftig, maar wij vertellen je hier wat het in grote lijnen inhoudt. Zo ben je stiekem al een beetje voorbereid en valt het waarschijnlijk reuze mee!

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Lees dan alles over wel of niet lid te worden van een studentenvereniging.

Heeft elke studentenvereniging een ontgroening?

Nee, niet alle studentenverenigingen hebben een ontgroening. Sommige verenigingen hebben wel een introductieweek of -weekend, maar dat zijn gewoon gezellige dagen waar je de leden van de vereniging leert kennen. Wil jij absoluut niet deelnemen aan een ontgroening? Informeer dan vooraf of de vereniging waar jij lid zou willen worden een ontgroening heeft.

Waarom is er een ontgroening?

Een ontgroening is een heel oud principe om ervoor te zorgen dat een groep naar elkaar toe trekt. Er ontstaat een betere groepsbinding als je het samen met andere eerstejaars moeilijk hebt. Er groeit tijdens de ontgroening een 'wij-gevoel' tussen alle feuten en sjaarzen, omdat ze de ontgroening samen ondergaan. Na de ontgroening is er meteen een sterke band tussen de nieuwe lichting leden. Een ontgroening is dus niets anders dan een middel om een sterke band tussen de nieuwe leden en de vereniging op te bouwen. Wil je weten waar een ontgroening nog meer goed voor is? Lees dan ook wat de voordelen van een ontgroening zijn.

Is een ontgroening echt zo heftig?

Nee absoluut niet! De afgelopen jaren zijn verschillende verenigingen, waaronder Vindicat uit Groningen, wel een aantal keer slecht in het nieuws geweest, maar zo gaat dat normaal gesproken echt niet! In elke studentenstad wordt de ontgroening namelijk gecontroleerd door de kennisinstelling waaraan de studentenvereniging is verbonden. Als de studentenvereniging zich niet houdt aan de regels en een te heftige ontgroening heeft, dan lopen zij de kans om de toelage van de de kennisinstelling kwijt te raken. Geen enkele studentenvereniging wil dat, want het brengt de toekomst van de vereniging in gevaar.

 

Wat gebeurt er tijdens de KMT (Kennismakingstijd) of ontgroening?

De KMT of ontgroening duurt ergens tussen de 2 dagen en 3 weken, dit verschilt per studentenvereniging. Vaak vindt later nog een ontgroening plaats bij het dispuut waar je voor gevraagd wordt. Tijdens de KMT of ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je wordt vies, je moet grenzen verleggen, je eet héle vieze dingen (denk aan gekleurde zuurkool), je doucht niet, je zingt liedjes, je slaapt nauwelijks en je leert de geschiedenis en termen van de studentenvereniging kennen. De ontgroeningscommissie probeert je voor gek te zetten en lacht je uit. Je maakt gekke dingen mee zoals: "Met je hoofd omlaag zitten en zoemen". Probeer daar vooral de humor van in te zien.

Bedenk ook dat niets wat je overkomt tijdens een ontgroening persoonlijk is, want iedereen om je heen maakt hetzelfde mee. En nog belangrijker: er komt altijd een einde aan! Zie je het niet meer zitten? Dan kun je dit gewoon aangeven. Er zijn altijd verenigingsleden aanwezig die je dan opvangen en proberen om je te overtuigen om door te zetten. Dit doen ze op een rustige manier. Wil je dit niet? Dan piep je er gewoon tussenuit. Je wordt dan geen lid van de studentenvereniging, maar tijdens een ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen.

Mijn ervaring? Mijn KMT (ontgroeningsperiode) vond ik uiteindelijk wel meevallen. Het was met tijden wel zwaar, maar toch heb ik doorgezet (aan alles komt tenslotte een eind). Als ik er nu aan terug denk kan ik er om lachen. Het is een aparte, unieke ervaring die je niet in een andere omgeving gaat meemaken. Zie het als een vinkje op je bucketlist.

Hoe voorbereiden op ontgroening

Na je inschrijving krijg je van de desbetreffende studentenvereniging een lijst met spullen die je moet kopen ter voorbereiding op de ontgroening. En ja, daar staat een hoop onzin op. Houd rekening met dingen die je niet thuis hebt liggen en waar je naar op zoek moet. Zo moest ik golfballen hebben en "iets met een nijlpaard erop". Vaak moet je een cadeau voor de ontgroeningscommissie meenemen. Hoe relaxter je cadeau (probeer niet geforceerd grappig te zijn, tenzij het écht hilarisch is), hoe chiller de commissie het vindt. Overigens is de reactie nooit helemaal te voorspellen ;).

Laat je niet gek maken door een ontgroening

Mijn tip: laat je niet gek maken. Een ontgroening lijkt heftig en het is soms ook heftig als je er midden in zit. Onthoud dat de ontgroeningscommissie een verantwoordelijkheid voor je heeft en niets met je laat gebeuren. Na twee dagen óf twee weken sta je met dezelfde mensen gezellig aan de bar. Je lacht met je jaargenoten om de bizarre ervaring en maakt tijdens het verenigingsleven dat volgt vaak vrienden voor het leven. Want, eerlijk is eerlijk.. als je samen zulke gekke dingen meemaakt, kan dat niet anders dan een band scheppen.

Wil je meer informatie over verenigingen, introducties en meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt de laatste updates.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Rotterdam heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Rotterdam makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Rotterdamse studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Rotterdam gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Rotterdam Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Rotterdam

In Rotterdam heb je veel hogescholen waar je een hbo-opleiding kunt volgen! Je vindt hier een overzicht van de hogescholen in Rotterdam en de opleidingsmogelijkheden.

Universiteiten in Rotterdam

In Rotterdam is een universiteit: de Erasmus Universiteit. Deze universiteit biedt onderwijs op vier domeinen. Lees hier meer over deze Rotterdamse universiteit.
Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Waarom lid worden van een studentenvereniging in Rotterdam? Als lid van een studentenvereniging leer je nieuwe mensen kennen en je komt gegarandeerd op leuke feestjes. Je moet wel zin hebben in bepaalde verplichtingen. Wat zijn de voor- en nadelen van lid worden als student?

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Eurekaweek

Tijdens de Eurekaweek, de Erasmus Universiteit Rotterdam Eerstejaars Kenningsmakings Activiteiten, maak je o.a. vrijblijvend kennis met Rotterdamse studentenverenigingen, studies, studiegenoten en de stad Rotterdam. Lees meer!

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

Waarom studeren in Rotterdam?

Wil jij in Rotterdam studeren? Lees hier wat deze moderne stad te bieden heeft op het gebied van onderwijs, studentenverenigingen en uitgaan!

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.