Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heb je vast gehoord dat je bij sommige studentenverenigingen een ontgroening of kennismakingtijd (KMT) moet afronden. Veel studenten zien hier tegen op, maar dat is nergens voor nodig. De ontgroening bij een studentenvereniging lijkt misschien heel heftig, maar wij vertellen je hier wat het in grote lijnen inhoudt. Zo ben je stiekem al een beetje voorbereid en valt het waarschijnlijk reuze mee!
Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Lees dan alles over wel of niet lid te worden van een studentenvereniging.
Heeft elke studentenvereniging een ontgroening?
Nee, niet alle studentenverenigingen hebben een ontgroening. Sommige verenigingen hebben wel een introductieweek of -weekend, maar dat zijn gewoon gezellige dagen waar je de leden van de vereniging leert kennen. Wil jij absoluut niet deelnemen aan een ontgroening? Informeer dan vooraf of de vereniging waar jij lid zou willen worden een ontgroening heeft.
Waarom is er een ontgroening?
Een ontgroening is een heel oud principe om ervoor te zorgen dat een groep naar elkaar toe trekt. Er ontstaat een betere groepsbinding als je het samen met andere eerstejaars moeilijk hebt. Er groeit tijdens de ontgroening een 'wij-gevoel' tussen alle feuten en sjaarzen, omdat ze de ontgroening samen ondergaan. Na de ontgroening is er meteen een sterke band tussen de nieuwe lichting leden. Een ontgroening is dus niets anders dan een middel om een sterke band tussen de nieuwe leden en de vereniging op te bouwen. Wil je weten waar een ontgroening nog meer goed voor is? Lees dan ook wat de voordelen van een ontgroening zijn.
Is een ontgroening echt zo heftig?
Nee absoluut niet! De afgelopen jaren zijn verschillende verenigingen, waaronder Vindicat uit Groningen, wel een aantal keer slecht in het nieuws geweest, maar zo gaat dat normaal gesproken echt niet! In elke studentenstad wordt de ontgroening namelijk gecontroleerd door de kennisinstelling waaraan de studentenvereniging is verbonden. Als de studentenvereniging zich niet houdt aan de regels en een te heftige ontgroening heeft, dan lopen zij de kans om de toelage van de de kennisinstelling kwijt te raken. Geen enkele studentenvereniging wil dat, want het brengt de toekomst van de vereniging in gevaar.
Wat gebeurt er tijdens de KMT (Kennismakingstijd) of ontgroening?
De KMT of ontgroening duurt ergens tussen de 2 dagen en 3 weken, dit verschilt per studentenvereniging. Vaak vindt later nog een ontgroening plaats bij het dispuut waar je voor gevraagd wordt. Tijdens de KMT of ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je wordt vies, je moet grenzen verleggen, je eet héle vieze dingen (denk aan gekleurde zuurkool), je doucht niet, je zingt liedjes, je slaapt nauwelijks en je leert de geschiedenis en termen van de studentenvereniging kennen. De ontgroeningscommissie probeert je voor gek te zetten en lacht je uit. Je maakt gekke dingen mee zoals: "Met je hoofd omlaag zitten en zoemen". Probeer daar vooral de humor van in te zien.
Bedenk ook dat niets wat je overkomt tijdens een ontgroening persoonlijk is, want iedereen om je heen maakt hetzelfde mee. En nog belangrijker: er komt altijd een einde aan! Zie je het niet meer zitten? Dan kun je dit gewoon aangeven. Er zijn altijd verenigingsleden aanwezig die je dan opvangen en proberen om je te overtuigen om door te zetten. Dit doen ze op een rustige manier. Wil je dit niet? Dan piep je er gewoon tussenuit. Je wordt dan geen lid van de studentenvereniging, maar tijdens een ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen.
Mijn ervaring? Mijn KMT (ontgroeningsperiode) vond ik uiteindelijk wel meevallen. Het was met tijden wel zwaar, maar toch heb ik doorgezet (aan alles komt tenslotte een eind). Als ik er nu aan terug denk kan ik er om lachen. Het is een aparte, unieke ervaring die je niet in een andere omgeving gaat meemaken. Zie het als een vinkje op je bucketlist.
Hoe voorbereiden op ontgroening
Na je inschrijving krijg je van de desbetreffende studentenvereniging een lijst met spullen die je moet kopen ter voorbereiding op de ontgroening. En ja, daar staat een hoop onzin op. Houd rekening met dingen die je niet thuis hebt liggen en waar je naar op zoek moet. Zo moest ik golfballen hebben en "iets met een nijlpaard erop". Vaak moet je een cadeau voor de ontgroeningscommissie meenemen. Hoe relaxter je cadeau (probeer niet geforceerd grappig te zijn, tenzij het écht hilarisch is), hoe chiller de commissie het vindt. Overigens is de reactie nooit helemaal te voorspellen ;).
Laat je niet gek maken door een ontgroening
Mijn tip: laat je niet gek maken. Een ontgroening lijkt heftig en het is soms ook heftig als je er midden in zit. Onthoud dat de ontgroeningscommissie een verantwoordelijkheid voor je heeft en niets met je laat gebeuren. Na twee dagen óf twee weken sta je met dezelfde mensen gezellig aan de bar. Je lacht met je jaargenoten om de bizarre ervaring en maakt tijdens het verenigingsleven dat volgt vaak vrienden voor het leven. Want, eerlijk is eerlijk.. als je samen zulke gekke dingen meemaakt, kan dat niet anders dan een band scheppen.
Wil je meer informatie over verenigingen, introducties en meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt de laatste updates.