← Terug naar overzicht

Zo ga je om met laagfrequent geluid in huis

Gehorigheid

Studentenhuizen zijn vaak heel gehorig en dat kan vervelend zijn als je toe bent aan een goede nachtrust. Mocht je dan ook nog eens last hebben van het waarnemen van laagfrequent geluid, dan is dit al helemaal vervelend. Maar 2,5% van de Nederlanders hebben hier last van en het is dan ook een probleem dat weinig besproken wordt. Zonde! Heb jij last van het horen van veel geluiden om je heen? Dit kan je eraan doen!

Wat is laagfrequent geluid?

Laagfrequent geluid bestaat uit lage tonen die vooral in woningen gemakkelijk voor geluidsoverlast zorgen. Waar deze geluiden vandaan komen is niet altijd bekend; vaak komt het van zware machines zoals pompen en motoren. Ook kan de wasmachine of een ventilator laagfrequent geluid veroorzaken. Muren en andere obstakels zorgen er dan ook niet voor dat het geluid wordt gedempt. Voor het kleine aantal mensen in Nederland dat hier last van heeft, kan dat dus heel vervelend zijn. Laagfrequent geluid waarnemen is niet goed voor je gezondheid en het verpest ook nog eens het plezier van je kamer of studentenhuis. Zeker waard om het op te lossen!

Laagfrequent geluid in huis

Als je last hebt van laagfrequent geluid in huis, kan dat heel storend zijn. Het maakt dan niet uit of dat in de ochtend, middag of avond is. Deze vervelende geluiden zijn op geen enkel moment van de dag fijn. In huis zijn er een aantal factoren die je kunnen storen: de televisie, koelkast, wasmachine, afzuigkap of bijvoorbeeld de cv-ketel. Loop al deze dingen eens na om te kijken of dit het geluid is wat je stoort, dan kan je er wat aan gaan doen.

Wat kan je doen aan laagfrequent geluid?

Er zijn meerdere oplossingen waar jij je aan kan wagen als je last hebt van het waarnemen van laagfrequent geluid. Ten eerste kan je bij de Stichting Laagfrequent Geluid een melding maken van geluiden die je in de buurt om je heen hoort en die je storen. Bijvoorbeeld van de zendmast die naast jouw huis staat. Als je dit probleem meldt kan er (hopelijk) wat aan gedaan worden. Daarnaast kan het praten met de huisarts of psycholoog je helpen. Overleg met je huisarts welke oplossingen er zijn voor jou en of het werkt om in therapie te gaan. Daarnaast is het belangrijk om afleiding te zoeken als je merkt dat je er last van hebt. Ga regelmatig lekker naar buiten voor een wandeling om afleiding te zoeken.

Meer studentennieuws

Abonneren op