← Terug naar overzicht

Startup onderneming tips voor na je studie

Eigen onderneming

Je studie is eindelijk afgerond en je zit al een tijdje met een idee in je hoofd. Een idee waarvan jij je eigen bedrijf wilt maken. Het opzetten van een startup is niet zomaar gedaan en kost tijd, geld en motivatie. Als startende ondernemer is het dan ook belangrijk om te weten wat je wilt. Wij geven wat tips voor jou als startende ondernemer.

Wat houdt een startup precies in?

Je hebt een product of dienst bedacht waarvan je denkt dat een deel van de maatschappij geïnteresseerd in is. Met je eigen onderneming wil je dit product of deze dienst op de markt gaan zetten. Deze startup vergt een mentaliteit die anders is dan bij het opstarten van een normaal bedrijf. Als je een startup wilt opzetten, moet je er rekening mee houden dat je hard aan het werk bent om deze te laten uitgroeien tot succesvolle onderneming. Een startup is een bedrijf dat relatief snel groeit en opschaalt, maar ondertussen ook steeds verbeteringen aanbrengt aan producten of diensten.

Doel voor ogen

Als je een idee hebt voor een startup, is het belangrijk dat je je plannen op een rijtje zet. Wat is het achterliggende doel van jouw onderneming? Wat is je missie en visie? En niet geheel onbelangrijk: wat wil je bereiken met je onderneming? Door een vijfjarenplan op te stellen ben je interessanter voor geldschieters en klanten. Een bedrijf kan tegenwoordig namelijk niet meer zonder een sterk plan waarin de strategie van je organisatie is vastgelegd. Ook voor klanten is het interessant als je een missie en visie voor ogen hebt, zo creëer je iets waar zij zich in kunnen herkennen.

Merk opbouwen

Belangrijk aan het starten van je eigen onderneming, is zorgen voor merkbekendheid. Er zijn verschillende manieren waarop je je merk kan opbouwen. Onder andere social media heeft hier tegenwoordig een groot aandeel in. Een Instagramaccount, een Facebookpagina en een website waarin de identiteit van jouw onderneming centraal staat. Je logo en kleurgebruik kunnen dan ook worden herkend door (potentiele) klanten. Draag dan ook altijd je merk bij je. Heb altijd een visitekaartje op zak of digitaal bij de hand, kom bij de klant aan met presentatiemappen met eigen design of ontwerp pennen voor jouw eigen onderneming. Deze kun je neerleggen op het kantoor van je klanten, om zo top of mind bij hen te blijven.

Groeien als onderneming

Een startup wordt gedefinieerd als een bedrijf dat snel groeit. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt en je niet na een jaar al sneuvelt? Belangrijk is dat je veel tijd steekt in je startup. Vooral in het begin moet je er veel aan doen om bekendheid te generen, jouw product of dienst steeds weer te verbeteren en klanten te werven. Daarnaast is het belangrijk om je concurrenten in de gaten te houden. Als nieuw bedrijf is het handig om in een nieuwe markt te opereren. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je in je startfase ook werken aan je concurrentieslag en op welke wijze jij uniek bent met jouw product of dienst. Als laatste is het goed om iemand naast je te hebben staan waarvan je kan leren, adviezen kan vragen en ideeën mee kan brainstormen. Dit kan een co-founder zijn, een externe expert of iemand die dicht bij jou staat en verstand heeft van jouw vakgebied. Bouw een sterk team waarmee jij je startup tot een succes kan maken.

Benieuwd naar verhalen van andere ondernemers? Tim Goudswaard vertelt je meer over zijn weg naar het hebben van een studentenonderneming!

Meer studentennieuws

Abonneren op