← Terug naar overzicht

Kan ik een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

tips voor aankomende studenten

Als je (bijna) klaar bent met studeren, denk je misschien al na over de volgende stap. Een leuke baan, een auto voor de deur en misschien wel een eigen koopwoning. Maar door jouw studie zit je wel met een torenhoge schuld opgescheept. Kan je eigenlijk wel een hypotheek afsluiten met een studieschuld? Wij zochten het voor je uit!

Hypotheek met een studieschuld

Als je een schuld bij DUO hebt, kun je gewoon een hypotheek afsluiten met een studieschuld. Bijvoorbeeld bij NIBC Direct hypotheek. Wel heeft de hoogte van je studieschuld invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Banken kijken namelijk naar het maandelijkse bedrag dat je moet aflossen op je studieschuld. Logisch natuurlijk! Want hoe meer je maandelijks moet aflossen aan je studieschuld, hoe minder je maandelijks kunt aflossen aan je hypotheek. Maar hoe zwaar weegt je studieschuld nou precies mee bij de berekening van je maximale hypotheek? 

Studieschuld bij de berekening van hypotheek

Hoeveel invloed je studieschuld heeft op je maximale hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. Zo hangt het af of je tijdens het oude of nieuwe stelsel een studieschuld hebt opgebouwd bij DUO. Ook kijkt de hypotheekverstrekker naar je inkomen en voor een deel naar dat van je partner als je samen iets koopt. 

Hypotheek met studieschuld uit oude stelsel

Als je voor 1 juli 2015 bent begonnen met het opbouwen van een studieschuld val je onder het oude stelsel. Dit betekent dat 0,75% van je totale studieschuld als maandelijkse last wordt meegerekend. Als je een studieschuld van €30.000 uit het oude stelsel hebt, wordt het volgende maandelijkse bedrag meegerekend:

€30.000 x 0,075 = €2.250

€2.250 / 12 = €187,50 per maand

Hypotheek met studieschuld uit nieuwe leenstelsel

Ben je begonnen met lenen na 1 juli 2015? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel. Dit betekent dat er een lager percentage van je totale studieschuld wordt meegerekend als maandelijkse last, namelijk 0,45%. Het volgende maandelijkse bedrag wordt dan meegerekend bij de berekening van je maximale hypotheek als je een studieschuld van €30.000 hebt:

€30.000 x 0,045 = €1.350

€1.350 / 12 = €112,50 per maand

Hypotheek afsluiten met een partner

Wil je samen met je vriend(in) een hypotheek afsluiten? Dan zijn daar ook regels aan verbonden. Als twee mensen samen een huis willen kopen, kijkt de hypotheekverstrekker eerst naar de hoogte van het inkomen. Er wordt dus niet gekeken naar wie de hoogste studieschuld heeft. Degene met het hoogste inkomen wordt bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie automatisch de hoofdkoper. Het inkomen van de partner met het lagere inkomen, telt dan voor 60% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Wil je nog meer informatie over het afsluiten van een hypotheek met een studieschuld? Kijk dan ook op hypotheekenstudieschuld.nl.

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op