← Terug naar overzicht

Openbaar wifi-netwerk alleen gebruiken met VPN

wifi

Wifi, het is overal. Openbare ruimtes zoals luchthavens, restaurants en zelfs in de trein kan je je aanmelden voor een wifi-netwerk. Zo kan je altijd je Facebook checken, Snapchats versturen of toch nog even snel je tikkie betalen met internetbankieren. Natuurlijk heel fijn dat we zo goed te bereiken zijn en je altijd in contact staat met je vrienden of familie. We kunnen zeggen dat openbare wifi ideaal is, maar het brengt ook gevaar met zich mee.

Wifi in de trein

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest: in de trein gebruik maken van openbare wifi-hotspots. Even snel je mail checken of toch nog even die ene selfie plaatsen op Instagram. Wist je al dat als je een openbaar wifi-netwerk gebruikt, hackers je mogelijk kunnen aanvallen? Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je jezelf online moet beschermen, zodat jouw belangrijke gegevens veilig blijven.

Risico’s openbaar wifi-netwerk

Gratis wifi-hotspots worden populair gemaakt onder gebruikers. Vergeet niet dat dit ideaal is voor hackers. Er is namelijk geen verificatie nodig om verbinding te kunnen maken met het netwerk. Dit geeft hackers dus de mogelijkheid om toegang te krijgen tot onbeveiligde apparaten die dit netwerk gebruiken. Als jij gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk is het grootste risico dat jij niet meer communiceert met de hotspot. Op dat moment communiceer jij namelijk met de hacker, die jouw informatie kan verzamelen en weer doorstuurt. Bij zo’n onbeveiligd netwerk is niks versleuteld of beveiligd. Daarom kunnen hackers je internetverkeer gemakkelijk onderscheppen.

VPN is de oplossing


Als jij niet kan wennen aan het feit dat je geen wifi meer kunt  gebruiken als je op de Campus rond loopt, of gezellig in een café zit, hebben wij hier de oplossing voor je. Gebruik een VPN-verbinding (Virtual Private Network). VPN’s helpen je onder andere met je (online) vrijheid en privacy. Een VPN zorgt ervoor dat je internetverbinding wordt omgeleid via een externe server die wordt beheerd door een VPN-provider. Het is een soort digitale tunnel waar jouw internetverkeer doorheen gaat. Zo kan jouw internetverkeer niet afgeluisterd of gemanipuleerd worden.

Door het gebruiken van een VPN zijn al jouw gegevens een stuk lastiger te achterhalen. Hackers zijn er altijd. Alleen maak je ze het een stuk lastiger om tussen jou en het verbindingspunt te komen. Mocht dit ze nou wel lukken zijn jouw gegevens nog steeds sterk versleuteld!

Meer studentennieuws

Abonneren op