← Terug naar overzicht

KINO brengt Pixar-klassiekers terug op het witte doek

Pixar Kino Rotterdam

Met de première van het langverwachte Toy Story 4 vertoont KINO vanaf eind mei zes klassiekers die het universeel geliefde Pixarisme gevormd hebben in originele versie met Nederlandse ondertiteling: Finding Nemo (2003), Ratatouille (2007), WALL-E (2008), Up (2009), Inside Out (2015) en Coco (2017). 

Pixar introduceerde een nieuwe generatie van kwalitatieve animatiefilms waarin een herkenbare maar serieuze boodschap de ondertoon voert en het publiek zich begon te realiseren dat ze niet alleen maar naar een kinderfilm aan het kijken waren. Hoe je gerustgesteld werd dat je zelfs na je pensioen nog het grootste avontuur van je leven kan meemaken, dat je verdriet moet toelaten en dat die ene rat in je keuken misschien nog zo erg niet is. De gevierde studio levert keer op keer visuele meesterwerken af die animatie naar een hoger level brengen en die je echt nog een keer in originele versie op het grote doek moet zien.

▶︎ Programma:

29.05 + 02.06 om 19:30 | Finding Nemo (2003)

Net als vele andere Pixar-films viel Finding Nemo geregeld in de prijzen, maar dit onderwateravontuur over een overbezorgde clownvis die zijn zoon moet leren loslaten bereikte een punt in popcultuur waar de rest van het oeuvre nog aan kan tippen. Waar elke clownvis voortaan Nemo genoemd werd, introduceerde een briljante Ellen DeGeneres de Hakuna Matata 2.0; “just keep swimming”. Het maakte Finding Nemo tot één van de succesvolste Pixar-films ooit. Grappig, spannend en entertaining, en presenteert een prachtig visuele onderwaterwereld waar je niet boven wilt komen.

05.06 + 09.06 om 19:30 | Ratatouille (2007)

Waar Disney voornamelijk karakters neerzet die dromen van een ander – en volgens hen beter – leven, brengt Pixar vaker de angsten die bij grote veranderingen meespelen in beeld. Ratatouille neigt meer naar het Disney-narratief en vertelt het verhaal van de rat Remy die niets liever wil dan zijn onverwachte kooktalenten in een echte keuken te uiten. De film brengt de Franse haute cuisine in smaakvolle en kleurrijke beelden tot leven en haalt zelfs met één hap een tedere jeugdherinnering op. Een hartverwarmende film met een sfeervolle, Grammy-winnende soundtrack van Michael Giacchino om je in de romantische straten van Parijs te wanen.

12.06 + 16.06 om 19:30 | WALL-E (2008)

Misschien wel de grootste prestatie van Pixar deze Chaplin-achtige en haast poëtische visualisatie van een dystopische toekomst waarin de mens een vervuilde aarde heeft ingeruild voor een dikmakend luizenleventje in de ruimte. WALL-E bewees een jaar voor Up al dat Pixar weinig woorden nodig heeft om hartverscheurend te zijn en brengt ode aan de stomme film ondersteund door een dromerige soundtrack, met in het bijzonder Louis Armstrongs jazzy versie van ‘La vie en rose’.

19.06 + 23.06 om 19:30 | Up (2009)

Als grote fans van Ghibli-visionair Hiyao Miyazki (Laputa: Castle in the Sky, Howl’s Moving Castle) lieten regisseurs Pete Docter en Bob Peterson zich inspireren met Up. De film debuteerde op het Cannes Filmfestival in 2009 en werd de eerste animatiefilm die het festival mocht openen. Waarschijnlijk was de hele zaal toen, net als de rest van de wereld, na vier minuten al in tranen bij die groots gevierde openingsscène. Voor herhaling vatbaar dus.

26.06 + 30.06 om 19:30 | Inside Out (2015)

Dat Pixar je af en toe een traantje weg liet pinken bij pratend speelgoed en verliefde robots was natuurlijk al bekend, maar je mee laten leven met emoties zelf klonk wel wat ver gezocht. Met drie jaar van slechts storyboarding en zeven herschrijvingen bleek het dan ook complexer te zijn dan verwacht, maar het eindresultaat is verbluffend. Pixar-magician Pete Docter joeg in het beginstadium van het animeren het budget er al doorheen, slechts om het personage Joy op te kunnen laten lichten en zette daarmee al snel de toon voor dit visuele hoogstandje. Een prachtig creatief meesterwerk, met een ontroerende psychologische ondertoon die ook volwassenen bij zal blijven.

03.07 + 07.07 om 19:30 | Coco (2017)

De dood en het hiernamaals zijn onderwerpen die kinderen en volwassen vaak liever uit de weg gaan. Er bestaan eindeloos veel opvattingen over, maar geen zo liefdevol als het Mexicaanse Día de los Muertos. Het bleek precies de troostgevende, luchtige en zelfs feestelijke kant van het universele onderwerp te belichten die in het Pixar-straatje paste. Coco hecht dan ook belang aan het liefhebben en memoreren van dierbaren om hen in een kleurrijk hiernamaals in leven te houden en herinnert je eraan je dromen na te blijven jagen, maar niet zonder je familie uit het oog te verliezen. Een ontroerende hommage aan familie(tradities) en de Mexicaanse gitaarmuziek.

▶︎ Tickets: €11,00 | Cineville: gratis

▶︎ Check onze trailer hier 

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op