← Terug naar overzicht

Checklist: bijna afgestudeerd & plannen om te gaan reizen?

De zomer komt eraan en ik ben bijna afgestudeerd… exciting! Eerst ga ik een zomer op het strand werken om flink te sparen en daarna gaat het eindelijk gebeuren: ik zeg mijn huisje op en ga reizen. Wat ik daarvoor allemaal moet regelen? Geen idee. Ik heb onderzoek gedaan en de perfecte checklist opgesteld! Kun jij deze ook gebruiken? Lees dan snel verder. 

Stap 1 - Uitschrijven van school 

Als ik afgestudeerd ben haal ik mijn diploma op en kijk ik nooit meer om. Toch wel handig als ik me dan niet vergeet uit te schrijven (al zou dit niemand verbazen...) Hoe je dit dus doet? Dat is heel simpel. Je logt in bij studielink.nl met je DigiD. Dan ga je naar: mijn opleidingen. Hier klik je op je huidige opleiding en school. Vervolgens kun je bij status een verzoek tot uitschrijven indienen.

Stap 2 - Stufi stopzetten

Stufi... ik ga je missen. Maar het is toch echt tijd om afscheid te nemen. Via DUO kun jij je geliefde studiefinanciering stopzetten. Bij mijn producten vind je informatie over je studiefinanciering. Bij de optie wijzigen kun je aangeven dat je deze stop wil zetten en per wanneer. Bye Bye Stufi! Hello studieschuld (I know we would meet one day...)

Stap 3 - Studieschuld checken

Bij mijn schulden kun je ook gelijk je studieschuld checken. Adem in... adem uit. Voor sommige (zoals ik) even pijnlijk, maar wel belangrijk. Lees vooral de extra informatie die bij de bedragen staat. Hierdoor kun je alvast een overzicht maken van wat je (na 2 jaar) per maand moet aflossen.

Stap 4 - Student Ov stopzetten

Naast je studiefinanciering moet je ook je Student Ov stopzetten. Dit kun je simpelweg doen bij een Ov-automaat. Na het stopzetten kun je gratis een Dal Voordeel-abonnement aanvragen. LET OP: Doe je dit niet op tijd dan kun je hier een fikse boete voor krijgen.

Stap 5 - Verzekeringen fiksen

Je zorgverzekering krijg je als student met korting en het kan zijn dat je een studentenrekening hebt bij je vaste bank. Vergeet ook dit niet aan te passen.

Stap 6 - Huis opzeggen 

Deze stap is niet voor iedereen van belang, maar wel voor mij! Voordat ik weg ga wil ik graag mijn huisje opzeggen. Ik woon nu in een leuk studentenhuis met drie meiden. Maar als ik terug kom van reizen wil ik graag een plekje voor mezelf. Welke regels hierbij komen kijken vind je hieronder.

  • Opzegtermijn: Je moet je houden aan een opzegtermijn. Deze kun je terugvinden in je contract. Dit is meestal hetzelfde als een betalingstermijn. Minimaal 1 en maximaal 3 maanden.

  • Schriftelijke opzegging: Je moet de huur schriftelijk en per aangetekende brief opzeggen.

  • Huurcontract: Let erop dat je de huur pas beëindigt als de minimale huurperiode voorbij is. Dit is meestal een halfjaar. Wil je eerder uit je huisje, dan moet je eerst goedkeuring krijgen van je huisbaas.

  • Huisbaas bellen: Dit is geen verplichte regel, maar misschien wel even zo handig. Zo zijn alle partijen gelijk op de hoogte.

Stap 7 – Spullen opslaan

Voordat ik ga reizen zal ik eerst ergens mijn spullen moeten stallen. Zelf denk ik iets te veel spullen te hebben om mijn ouders mee op te zadelen. Dus zal ik ze ergens anders moeten laten. Dit kun je gemakkelijk doen door een ‘box’ te huren. Dit is een soort kleine container/garage in een openbare opslag. Hier betaal je per maand een bedrag voor. Voorbeeld: extrabox.nl

Nu ik weet hoe ik deze dingetjes moet regelen kan ik al mijn aandacht richtten op het plannen van mijn reis. Zelf wil ik gaan interrailen door Europa.

Maar kan me voorstellen dat sommige van jullie al je zinnen hebben gezet op een groot backpackavontuur in Thailand of Indonesië. Vooral in het laatste geval is het handig te checken welke inentingen je nog nodig hebt. Informatie hierover kun je vinden op de website van de GGD.

Stap 8 - Reisverzekering

Het kan zijn dat je als student nog onderdeel bent van de reisverzekering van je ouders. Ook dit moet je net als je studentenrekening en zorgverzekering even navragen. Zo ja, dan is het tijd er zelf eentje af te sluiten. Vooral als je lang op reis gaat is zowel een goede reisverzekering als annuleringsverzekering belangrijk. Op Independer kun je deze met elkaar vergelijken.

Stap 9 – Wel of geen reisbureau?

Voor mijn eigen reis denk ik geen reisbureau nodig te hebben. Ik kan zelf een leuke planning in elkaar zetten met een Global Pass en een keuze maken tussen het huren van een aantal Airbnb’s en hostels, of waar ik dadelijk ook zin in heb. Maar voor de avonturiers onder ons die een reis van bijvoorbeeld een jaar naar Zuid-Amerika willen maken kan een reisbureau handig zijn. Een reisbureau weet vaak de goedkoopste opties te vinden, ook als je een rondreis wil maken. Ga je naar een land waar ze een visum moeten aanvragen? Doe dat dan ook tijdig via bijvoorbeeld Kesvisum.nl

Stap 10 - Ik ga op reis en ik neem mee…

Nadat jij je reis geplant hebt, is het handig dat je een checklist hebt van wat je allemaal bij je moet hebben. Op opreis.nl vind je per soort reis (vliegreis, stedentrip etc.) precies wat je allemaal mee moet nemen. Van toiletspullen tot belangrijke papieren. Het staat er allemaal in. Werk jij deze checklist af voordat je vertrekt. Dan zit je sowieso goed!

Ik hoop dat je in deze blog alles kunt vinden wat je nodig hebt. Zo niet? Laat mij dit dan even weten. Je kunt hiervoor mailen naar: doortje@studentensteden.nl

Ps. Dit alles kost natuurlijk een hoop geld. Wil jij weten hoe je het best kunt sparen? Onze studentredacteur Noëlle verteld jou hoe zij heeft gespaard voor haar reis

 

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op