← Terug naar overzicht

Zo ga jij fluitend door je eindexamens heen!

studeren leren examens

Alle studenten die nu in hun eindexamenjaar zitten zijn momenteel keihard aan het blokken voor de examens. Grote kans dat jij ook aan het studeren bent. Misschien heb je zelfs al wel een examen gehad. Hoe gaat het tot nu toe? Tevreden, of kun je wel wat extra tips gebruiken voor die pittige laatste loodjes? Gelukkig hebben wij die tips voor je. Lees je mee?

Geen afleiding

De één kan het beste leren in totale stilte, de ander heeft juist wat rumoer om zich heen nodig om zich te kunnen focussen. Heb jij je de afgelopen dagen of weken opgesloten in je kamer en merk je dat het studeren toch wat moeizamer gaat? Ga dan op zoek naar een andere plek. Misschien kun je aan de keukentafel gaan zitten, naar de bibliotheek of samen met een klasgenootje in een koffietentje. Het helpt namelijk niet mee als jij de hele dag geïrriteerd bent door jezelf en je omgeving. Soms is het veranderen van de omgeving het enige dat je nodig hebt om weer goed en gefocust aan het werk te kunnen.

Wees lief voor jezelf

Jezelf elk vrij uur van de dag dwingen tot studeren is voor niemand goed. Dus ja, een echte tip van ons is: wees lief voor jezelf! Neem een avondje vrij, ga naar de bioscoop met je vrienden. Ga een ochtendje shoppen en ga pas na de middag weer aan de slag. Zo houd je het langer vol én onthoud je alles beter. Heb je last van uitstelgedrag en kun je het je niet veroorloven om een avondje vrij te nemen. Dan kun je jezelf ook belonen door na elke twee hoofdstukken die je hebt geleerd een Kitkat, zakje chips of iets anders lekkers te nemen. Zorg wel dat je niet téveel suiker eet in één keer, want na die suikerkick krijg je een enorme dip en zal het studeren je niet gemakkelijker vergaan.

Maak slim gebruik van je telefoon

Hiermee bedoelen we niet dat je eindeloos moet appen met vrienden over hoe zwaar jullie het wel niet hebben. Maar maak gebruik van handige apps speciaal om jou te helpen met studeren. Zo kun je apps downloaden die je ondersteunen bij het plannen, maar ook apps gebruiken om eventjes bewust te ontspannen, want ontspanning is heel belangrijk in stressvolle periodes. Het downloaden van al deze handige apps kost je natuurlijk wel data. Heb je wel eens nagedacht over een Sim Only abonnement? Door je huidige smartphone te behouden kun je veel geld besparen. Met Sim Only kun je je eigen abonnement samenstellen. Bel jij namelijk nooit meer, maar doe je alles online? Zonde om dan toch voor die onbeperkte belminuten te betalen toch? Met een Sim Only van KPN kun je daarom kiezen voor weinig belminuten maar wel heel veel internet waarmee je al die handige studie-apps kunt downloaden.

Neem je rust!

Misschien voelt het voor jou alsof je het je niet kunt veroorloven om iedere nacht genoeg uren te slapen, maar het is toch verstandiger om te doen. Hoe uitgeruster jouw hersenen zijn, hoe meer informatie zij overdag kunnen opslaan. Dus neem elk uur een korte pauze, en las na iedere drie uur een grotere pauze in om even wat te eten met veel goede voedingsstoffen. En stop met studeren op een normaal tijdstip. Kijk dan nog een aflevering of twee van je favo serie en duik dan lekker je bed in. 

Als je deze tips volgt, is de kans al iets groter dat je fluitend door je examenperiode heen komt. We wensen je heel veel succes!

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op