← Terug naar overzicht

Examens, examens en nog eens examens

studeren examens

Deze maand is het dan zo ver: De examens. Dit zijn de laatste obstakels die je moet zien te overwinnen om je middelbare-school periode volledig af te sluiten. Voor sommigen zijn dit echter misschien iets meer lootjes dan voor anderen. Niet gevreesd, in dit blog lees je alles wat je moet weten voor het examen.

De voorbereiding

Zoals voor heel veel dingen geldt, de voorbereiding is essentieel. Zorg er dus ook voor dat je op tijd begint met leren. Je kan beter het leerwerk over een aantal dagen verspreiden dan dat je alles in één keer op het laatste moment doet. Dit zorgt niet alleen voor veel minder stress, het zorgt er namelijk ook voor dat er meer in je langer termijn geheugen belandt waardoor de examens ook makkelijker te maken zijn.

Voel je goed

Ook dit lijkt natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Wat ik hier eigenlijk mee bedoel is: ga op tijd slapen. Als je ervoor hebt gezorgd dat je stresslevel laag is door goed te plannen, val je ook sneller in slaap. Uitgerust zijn is waarschijnlijk het belangrijkste om je examens goed te maken. Al heb je zo goed geleerd, met maar een paar uurtjes slaap kan het zo in de soep lopen. Ook is het belangrijk dat je gezond eet. Dit draagt namelijk ook bij aan een fit en uitgerust gevoel. Al zijn snoep, koek en chips nog zo lekker, geloof me, rond deze tijd kan je dit beter inruilen voor een appel.

Ontspan

Natuurlijk moet je leren. En sommigen zouden eerder aangespoord moeten worden om meer te gaan studeren dan te ontspannen. Toch is het belangrijk dat je alle twee doet. Leer goed en intensief, maar ga ook wat leuks doen, ga uit, geniet van het weer. Balans is het toverwoord.

Het examen

Voor het examen zelf is het natuurlijk ook heel belangrijk wat je wel en niet mag doen. Wanneer mag je weg (meestal na een uur) en wanneer juist niet meer. (Het laatste kwartier.) Verder zijn er ook bepaalde schrijfregels waar je jezelf aan moet houden. Zo moet je alles in pen schrijven en wordt je examen zelfs ongeldig verklaard wanneer je met potlood schrijft of typp-ex gebruikt. Ook is het niet heel onverstandig om te weten wanneer je slaagt (5.5 regel) en wanneer je misschien moet herkansen (tweede tijdvak) of wanneer je gezakt bent.
Alles kan je terugvinden op examenblad.nl

Geslaagd!

Op 12 juni moet het dan zover zijn: de uitslag. Op deze dag krijg je telefonisch door je mentor te horen of je geslaagd bent of niet. Wat daarna gebeurt wordt per school afgesproken: Heb je een borrel? Wanneer is de diploma uitreiking?  Of hoe bereid ik me juist voor op m’n herkansing. Voor al deze vragen kan je persoonlijk bij je eigen school terecht!
Succes allemaal!

Ben je het thuis studeren een beetje zat? Lees dan onze blog over de fijnste studieplekken in Rotterdam!

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op