U bent hier

Alles over het afsluiten van een hypotheek met studieschuld

Studenten die in of na het collegejaar 2015/2016 zijn begonnen, sluiten door de nieuwe regeling van de overheid automatisch een lening af. De oud vertrouwde basisbeurs is verleden tijd en dit heeft de nodige impact op studerend Nederland. Op deze pagina lees je daarom alles wat jij moet weten over het afsluiten van een hypotheek na je studie met een openstaande studieschuld.

Regels studieschuld DUO

Het is als student erg verleidelijk om een lening af te sluiten bij de overheid. Je hebt zo maandelijks een extra centje te besteden en veel studenten betalen hier de huur en het collegegeld van. De nieuwe regeling zorgt er daarnaast voor dat elke student die begint met studeren na 1 juli 2015 automatisch een lening afsluit. Absoluut geen ramp want de voorwaarden zijn erg soepel en je hebt jaren de tijd om het af te betalen. Om jou verder gerust te stellen en te informeren over de toekomst hebben wij een aantal belangrijke weetjes vanuit DUO op een rij gezet:

Studieschuld in 15 jaar afbetalen

De studieschuld die jij opbouwt mag je in maar liefst 15 jaar afbetalen. Dit zorgt ervoor dat je maandelijks een gering bedrag aflost voor een lange periode.

Aflossing 5 jaar stopzetten

Wanneer je een periode hebt waar je elke euro moet omdraaien, dan kan je je openstaande schuld en bijbehorende aflossing even stopzetten. De reden maakt verder niet uit voor de overheid. Dit kan je voor een periode van maximaal 5 jaar doen.

Aflossen wanneer je een baan hebt

Als je bent afgestudeerd is dit geen garantie dat je direct een goedbetaalde baan vindt. Hier is de overheid zich van bewust en je hebt daarom even de tijd om een baan te vinden. Het bedrag dat je aflost is afhankelijk van jouw maandelijkse inkomen.

Dit zijn de belangrijkste punten vanuit DUO die handig zijn om te weten. Voor meer informatie over de regeling van jouw studieschuld, bezoek dan de website van DUO

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld, kan dat?

Als je straks klaar bent met je studie wil je waarschijnlijk een leuke man of vrouw trouwen en samen een gezinnetje stichten. Wat daar bij hoort is het kopen van een huis samen. Om een huis te kopen moet je een hypotheek afsluiten. Door je studieschuld kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Echter, de overheid heeft door de nieuwe regeling ervoor gezorgd dat de banken de regels hebben versoepeld. Hieronder vind je een aantal belangrijk weetjes over het regelen van een hypotheek ondanks je openstaande studieschuld vanuit het perspectief van de banken.

Inkomsten uit (vast) werk

Een belangrijk aspect zijn je inkomsten uit werk. Aan de hand van deze inkomsten op jaarbasis wordt de hypotheek onder andere bepaald. Wanneer je dus samen een huis wil kopen heb je een dubbel salaris en zo krijg je als het ware een dubbele hypotheek.

Nieuwe of oude leenstelsel

Wanneer je bent gaan studeren voor 1 juli 2015 dan telt de studieschuld voor 0,75% mee in de lastenberekening. Als je na 1 juli 2015 bent gaan studeren dan telt jouw studieschuld voor 0,45% mee in de berekening van jouw maximale hypotheekbedrag.

Openstaande leningen

Jouw hypotheek wordt ook bepaald aan de hand van andere leningen die je nog open hebt staan. Daarom is het belangrijk om tijdens je studie geen andere onnodige leningen af te sluiten voor een lange termijn.

Schenkingen van familie o.i.d.

Heb jij toevallig een suikertante of een rijke oma die jou een hoop geld na laat? Dan kan dit van invloed zijn op jouw hypotheek. Een dergelijk bedrag kan je namelijk direct steken in je huis en zo betaal je al een stukje hypotheek af voor je hem afsluit. Hier is de bank altijd blij mee en staan ze welwillend tegenover. Wel zijn er een aantal belangrijke regels die aan schenkingen vast zitten. Verdiep je daarom eerst hierin voordat je een schenking accepteert. Voor meer informatie over schenkingen, bezoek de website van de belastingdienst

Buffer op de spaarrekening

Wat ook verstandig is, is het opbouwen van een spaarcentje tijdens je studie. Probeer elke maand wat opzij te zetten zodat je na je studie een leuk bedrag hebt om in je huis te steken. Al is het een paar duizend euro, elke euro is er één. Maar hoe kan je nu zo efficiënt mogelijk sparen? Om je hierbij te helpen, lees de website met alles over sparen

Wil je meer informatie over de voorwaarden die banken hebben voordat jij een hypotheek kan afsluiten bij de bank? Ga dan naar de website van de Rabobank

Vermogen opbouwen als arme student, het is mogelijk!

Je denkt als student dat het onmogelijk is om een eigen vermogen op te bouwen tijdens je studie. Je bent jong en je bent vaak blij als je weer wat geld hebt want dat kan je dan weer uitgeven aan lekker eten, drinken en nog veel meer. Een eigen vermogen kan je opbouwen zonder andere dingen te hoeven laten. Het is een kwestie van managen en dat kan iedereen leren. Daarom een aantal supertips die jou helpen bij het opbouwen van eigen vermogen voor later.

Begin vandaag met sparen!

Vermogen opbouwen gaat niet over één nacht ijs en daarom kan je beter vandaag dan morgen beginnen. Hoe lastig dit ook is, je moet ergens beginnen. Wacht daarom niet te lang en ga aan de slag. Open een spaarrekening en begin met sparen.

Duurt sparen jou te lang? Begin met beleggen

Beleggen is een goed alternatief om relatief snel vermogen op te bouwen. Met een aanzienlijk bedrag kan je binnen een aantal jaar al een flink vermogen opbouwen. Voor meer informatie hierover lees onze pagina: alles wat jij moet weten over beleggen.

Neem de tijd en heb geduld

Wanneer je vandaag nog begint met investeren in jezelf, dan betekent dit niet dat je volgend jaar miljonair bent. Hier gaat simpelweg veel tijd in zitten maar het loont wel. Wanneer jij een spaarrekening opent met vaste rente dan kan je in 25 jaar tijd makkelijk 150.000 euro opbouwen en dat met een inleg van 250 euro per maand. Een kind kan de was doen, toch?

Tot zover alles over het afsluiten van een hypotheek met openstaande studieschuld en hoe jij eigen vermogen kan opbouwen. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar het bedrag dat jij als hypotheek kan krijgen? Bereken jouw hypotheek dan via hypotheek24.nl

Lees ook