Skip to main content

Werken of studeren? Ga voor een combinatie!

Het is een lastige keuze: ga je aan het werk of weer met je neus in de boeken? Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Zo is een studentenleven superleuk om mee te maken, maar wat centjes op de bank is ook niet verkeerd. Gelukkig is er een oplossing! Tegenwoordig zijn er studies waar je werken en leren kunt combineren. Ideaal voor als je graag aan het werk wil, maar toch nog wil blijven leren. In deze blog vertel ik je meer over een BBL-opleiding.

Werken en leren

Werken en leren noemen we ook wel een BBL-opleiding: beroepsbegeleidende leerweg. Een BBL-opleiding houdt in dat je aan het werk gaat voor een werkgever, terwijl je ook studeert. Bij de meeste BBL-opleidingen ga je één dag in de week naar school en vier dagen in de week aan het werk. Je gaat aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Hier krijg je de kans om alles wat je leert op school, meteen toe te passen in de praktijk.

Voordelen

Een BBL-opleiding heeft best wel veel voordelen. Zo is een groot voordeel natuurlijk dat je lekker wat verdiend. Je krijgt namelijk een salaris conform CAO en voor de opleiding betaal je niets. Het is eigenlijk meer een betaalde opleiding. Een gratis diploma en elke maand een goed salaris. Klink goed, toch? En als je flink je best doet voor tentamens en een hoog gemiddelde staat, dan krijg je een bonus. Naast de financiële voordelen, is het natuurlijk ook fijn dat je meteen veel werkervaring opdoet. Dit is tegenwoordig veel waard op je cv! 

Nadelen

Een BBL-opleiding heeft ook nadelen, natuurlijk. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je geen recht hebt op stufi, wat je bij een andere opleiding wel hebt. Net als een studentenreisproduct, deze krijg je ook niet als je een BBL-opleiding volgt. Op zich geen probleem, want je krijgt een goed salaris, maar het is wel een minpuntje. Daarnaast kan het zijn dat het bedrijf waar je voor gaat werken, verwacht dat je er na je studie ook nog een aantal jaar blijft werken. Ze investeren namelijk in jou. Probeer hieraan te denken als je een erkend leerbedrijf uitkiest! 

Sector

Je vindt BBL-opleidingen tegenwoordig in allerlei sectoren. Van zorg tot technische opleidingen, er is voor ieder iets wils. Misschien droom je al jaren van een baan in een bepaalde sector, dan is de keuze snel gemaakt. Als je nog niet precies weet wat je wil doen, dan kan het een lastige keuze worden. Gelukkig kun je dagen meelopen bij bedrijven om erachter te komen wat je leuk vindt. Je kunt overigens ook het hele jaar door instromen bij een BBL-opleiding, dus no stress. Een opleiding of werkervaring is niet nodig voor een BBL-opleiding, de juiste motivatie is genoeg!

Kom je er niet uit? Hier lees je tips voor het maken van een studiekeuze

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.