Skip to main content

Waar moet je op letten bij het kopen van je eerste huis?

Een eerste woning kopen is een grote mijlpaal. Dit is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het kopen van je eerste woning!

WOZ-waarde

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel belasting en gemeentelijke heffingen je moet gaan betalen. De WOZ waarde Rotterdam wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld door een taxatie. Bij de taxatie worden verschillende woningen met elkaar vergeleken. De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de vraagprijs voor je nieuwe huis. De vraagprijs is hoger, omdat de WOZ-waarde anders wordt vastgesteld dan de marktwaarde van je huis. Je kunt voor de koop van je huis de WOZ-waarde gratis opvragen via het WOZ-waardeloket. Je kunt bij de gemeente het taxatieverslag opvragen om te controleren of de WOZ-waarde klopt. Met de koopsominformatie kan je de WOZ-waarde vergelijken met vergelijkbare woningen. Vind je dit lastig? Dan kan je online een WOZ-check doen. Twijfel je of de WOZ-waarde klopt? Dan kan je hulp vragen van een professional door bijvoorbeeld een nieuwe taxatie te laten doen. Als je eenmaal weet dat de WOZ-waarde niet klopt kan je een bezwaar WOZ waarde indienen.

Omgeving en buren

Onderzoek van tevoren hoe de omgeving rondom je huis is. Bedenk voor jezelf of dit een wijk is die past bij je normen en waarden en of jij hier fijn zult wonen. Door kennis te maken met de buren krijg je meer inzicht in de sociale omgeving.

Bekijk meerdere huizen

Koop niet meteen het eerste beste huis wat je tegenkomt. Dit lijkt misschien je droomhuis, maar als je meerdere huizen hebt gezien weet je beter of je er echt wilt wonen. Daarnaast is ook de omgeving belangrijk rondom je huis. Wil je op korte termijn kinderen? Ga dan ook na op welke afstand de scholen en kinderopvang zitten. Houd ook rekening met andere zaken die in de toekomst kunnen gaan veranderen. Lang reizen naar je werk kan je nu als geen drempel zien. Op lange termijn kan dit wel vervelend worden.

Koop alleen het huis dat je echt wilt

Koop nooit een huis, omdat je haast hebt. Zelfs niet in deze markt! De kans is namelijk een stuk groter dat je spijt krijgt van je aankoop als je het alleen maar koopt omdat je haast hebt. En niks is vervelender dan binnen korte tijd weer te moeten verhuizen. In een huis wonen dat niet goed bij je past heeft een grote invloed op hoe jij je voelt. Denk daarom goed na voordat je een aankoop doet.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.