Skip to main content

Tips en tricks voor je (eerste) bezichtiging

Het is zover: je gaat op kamers! Voor veel studenten een spannende tijd. De meeste onder ons zullen een kamer huren. Een koophuis zit er voor de meesten helaas nog niet in. Nu weten we allemaal dat de huizenmarkt op dit moment, zacht gezegd, niet ideaal is. Het is vrij lastig om een huurwoning te vinden. Het is daarom belangrijk dat je een bezichtiging goed voorbereid in gaat. In deze blog geef ik een aantal tips en tricks die je kans op slagen zeker zal verhogen.

Een goede eerste indruk

Als je voor het eerst een kamer of huurwoning gaat bezichtigen, is de eerste indruk heel belangrijk. Je ontmoet hier immers je nieuwe huisgenoten of je huisbaas. Wees dus enthousiast, aardig en zorg ervoor dat je er netjes bijloopt. Ga dus niet met je trainingsbroek naar de bezichtiging. De eerste indruk is al snel gemaakt en dit kan de doorslag geven of je de kamer krijgt (of niet).

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga goed voorbereid de bezichtiging in. Maak een vragenlijst waarmee je alle benodigde informatie over de woning kunt verzamelen. Zo toon je echt interesse en worden gelijk alle vragen beantwoord die je nodig hebt. Lees je ook alvast in over de omgeving, zodat je kunt meepraten over het dagelijks leven in de wijk. Het is daarnaast handig om een meetlint, waterpas en camera mee te nemen. Zo kun je gelijk de nodige metingen doen voor je bed en ander interieur.

Check serieus op gebreken

Je loopt al snel met een roze bril door je potentiële nieuwe huis of kamer. Het is natuurlijk niet erg om enthousiast te zijn, maar laat dit niet ten koste gaan van de realiteit. Je zult meerdere jaren in je nieuwe woonplek vertoeven, dus wees kritisch. Het is vervelend als je er later achter komt dat je kamer toch ongeschikt blijkt, of dat je huisgenoten je niet liggen.

Vraag naar de totale kosten

Vooral voor studenten is het belangrijk om precies te weten wat je maandelijks gaat betalen. Vraag daarom wat de totale kosten zijn die je moet gaan neertikken. Je betaald natuurlijk voor je kamer, gas, water, licht en internet. Soms hebben studentenhuizen ook extra kosten zoals een bijdrage aan bier, huisfeesten en avondeten. Als je dit van te voren al weet, kom je later niet voor verassingen te staan.

Kijk niet teveel op je mobiel

Vaak op je mobiel kijken wordt al snel gezien als desinteresse. Pak dus alleen je mobiel als je een foto gaat maken of wanneer je snel even relevante informatie moet zoeken. Zo blijf je geïnteresseerd overkomen, wat weer een goede indruk maakt op huisgenoten en de huisbaas.  

Neem ZO SNEL MOGELIJK contact op

Misschien wel de belangrijkste tip is dat je, na de bezichtiging, zo snel mogelijk contact opneemt met de verhuurder. Er komen vaak tientallen mensen naar een bezichtiging. Hoe sneller je belt, hoe groter de kans dat je binnenkort in je nieuwe huis of kamer kan intrekken. Ga daarentegen niet teveel pushen. Degene die je belt moet zich wel op z'n gemak voelen.

Een bezichtiging kan spannend en soms zelfs een beetje eng zijn. Het gaat immers over je toekomstige woonplek. Probeer gewoon jezelf te blijven en houdt rekening met bovenstaande tips en tricks. Dan komt het zonder twijfel goed!

Groetjes,

Jelle

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.