Skip to main content

Review Communication & Multimedia Design

Vorig jaar heb ik mijn studie Communication & Multimedia Design (CMD) aan de Haagse Hogeschool afgerond. Nu is mijn diploma-uitreiking alweer een tijdje geleden en ben ik sinds kort begonnen als consultant bij een prachtig bedrijf. Toch voelt het nog als gister dat ik in de studeerbanken zat. Vandaag leek het mij leuk om mijn eigen studie te reviewen. Ik ga mijn ervaringen beschrijven en zal, tegen het einde, een cijfer geven aan deze opleiding. Een kleine side note: ik schrijf deze review naar aanleiding van mijn studietijd. Het kan zijn dat sommige onderdelen en vakken die ik beschrijf zijn geschrapt, veranderd of verplaatst. 

Waarom CMD?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest naar de online wereld. Denk aan websites, apps, sociale media en andere software. Voor ik aan deze studie begon, heb ik een jaartje Informatica gedaan. Al snel bleek dat dit niets voor mij was. Ik miste de creativiteit en wilde niet de hele dag codes typen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik mij vooral wil richten op het ontwerpvlak van media. Hier is CMD de perfecte keuze voor. Daarnaast houd ik ervan om sociaal contact te hebben met mensen en vind ik psychologie erg interessant. Ook deze onderwerpen komen aan bod tijdens de studie. Hierover vertel ik straks meer!

Jaar 1

Het eerste jaar is vrij pittig. Je moet veel leren en goed opletten tijdens de colleges om bij te blijven. Dit jaar staat daarnaast in het teken van de basics. Je gaat gelijk aan de slag met verschillende vakken en projecten die zich richten op het ontwerpen van websites en apps. Je leert hoe je media op de juiste manier vormgeeft (d.m.v. Photoshop en Illustrator) en toepast. Je leert schetsen en het maken van wireframes. Ook onderzoek komt veel aan bod, zodat je de juiste basis vormt voor het maken van de perfecte ontwerpen. Verder krijg je les over codeertalen als HTML, CSS en Javascript.

Jaar 2

Jaar twee introduceert voor het eerst de “minoren” en staat daarnaast in het teken van het verdiepen van de kennis opgedaan in jaar 1. Ook ga je veel bezig zijn met projecten, die je nu vooral in projectgroepen doet. Zo leer je goed werken in teamverband. In dit jaar mag je de eerste minor volgen. Dit is een keuzemodule die je 10 weken volgt. Als minor had ik Psychologie gekozen, omdat ik dit onderwerp erg interessant vind. Ik ben een echt mensenmens en houd mij graag bezig met het bestuderen van menselijk gedrag. Deze minor was daar perfect voor. Minoren geven de mogelijkheid om je studie zelf deels in te richten. Zo kun je je eigen interesses meer kenbaar maken in je studieperiode. Benut deze keuze dus!

Jaar 3

In dit jaar heb ik stage mogen lopen. Een half jaar lang doe je werkervaring op bij een echt bedrijf. Jaar 3 staat dus vooral in het teken van het voorbereiden, doorlopen en afronden van je stage. De opleiding begeleid je hier actief in, wat fijn is aangezien je in jaar 3 nog vrij onervaren bent. De tweede helft van dit jaar staat weer in het teken van minoren. Dit keer mag je 2 minoren kiezen! Ik heb gekozen voor User Experience Design en Usability Expert. Deze disciplines richten zich op de wensen en eisen van de gebruiker en hoe je deze informatie kunt toepassen op je ontwerpen. Je hebt dus veel contact met de mensen waar je een ontwerp voor maakt. Dit jaar bereid je je actief voor op je laatste jaar, waarin je gaat afstuderen.  

Jaar 4

Het eerste half jaar volg je nog een aantal vakken om de laatste kennis op te doen. Hierna is het zover. Je gaat afstuderen! Alle kennis die je hebt verzameld zul je het volgende half jaar gaan toepassen. De afstudeerbegeleiding vanuit de studie heb ik als zeer positief ervaren. Je krijgt genoeg informatie en je begeleiders helpen graag. Uiteindelijk heb ik mijn afstudeerperiode zonder al te veel problemen afgesloten (afgezien van wat stress in de laatste week).

Eindoordeel

Communication & Multimedia Design is een opleiding die zich richt op creativiteit, onderzoek, menscontact en ontwerpen. Ook ben je bezig met programmeer programma’s die je gebruikt om websites te maken. Er zijn dus een aantal vrij technische vakken aanwezig. Je krijgt genoeg begeleiding en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Ook ben je veel bezig met de praktijk en leer je zowel individueel als in projectgroepen werken. Natuurlijk heb ik ook problemen ondervonden. Zo liep de communicatie tussen de HHS en studenten niet altijd vlekkeloos. Ook zul je zonder twijfel vakken tegenkomen die je niet leuk vind. Maar dit is bij elke studie zo! Al met al heb ik veel geleerd en ben ik blij met mijn studiekeuze. Ik geef mijn studie een ruime voldoende: een 8 uit 10.

Groetjes,

Jelle

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.