Recepten voor beginnende koks
Of je nu een nieuwe hobby zoekt, of genoodzaakt bent om de pannen uit de kast te halen nu je niet meer buiten de deur kunt eten, de kans is groot dat je recentelijk aan het koken geslagen bent. Koken kán heel leuk zijn, mits je het niet te moeilijk maakt voor jezelf. Daarom heb ik een paar van mijn eigen favoriete recepten voor je opgeschreven. Trakteer jezelf, je huisgenoten of je ouders op een heerlijke zelfgemaakte maaltijd van ingrediënten die lang houdbaar zijn. Zo hou je je supermarktbezoekjes tot een minimum en kun je alsnog lekker eten. Smakelijk!
Pasta all'Amatriciana
Dit is mijn fávoriete pastarecept aller tijden. Het is makkelijk, snel, goedkoop en mega lekker. Mijn huisgenoten zijn altijd blij als ik het voor ze maak, en ook in quarantaine bij mijn ouders thuis valt dit heerlijke recept in de smaak. Voor 4 personen heb je nodig:
- Pasta
- 1 blik tomaten, hele of blokjes
- 1 grote ui
- 100 gram spekjes of pancetta
- Snufje zout, peper en suiker
- Olijfolie
Zo maak je het:
Verhit wat olijfolie in een grote pan en breng een pot met water aan de kook.
- Snij de ui in ringen.
- Bak de spekjes of pancetta uit samen met de ui.
- Voeg een royale hoeveelheid zout toe aan het kokende water voordat de pasta erin gaat. Kook de pasta al dente.
- Voeg het blik tomaten toe aan de spekjes en ui. Laat dit op een laag vuurtje pruttelen voor een half uurtje.
- Voeg wat pastawater, zout, peper en suiker toe aan de saus.
- Meng de pasta met de saus en voilà!
Vega risotto
Dit decadente gerecht is veel makkelijker te maken dan mensen denken én het is perfect voor beginnende koks. Het is een echte traktatie om deze risotto te maken en eten. Bovendien heb je weinig verse ingrediënten nodig, namelijk (voor 4 personen):
- 300 gram (ongeveer een klein kopje p.p.) risottorijst
- 700 ml water
- Eén kruiden/groentebouillonblokje
- Eén ui
- (Diepvries) spinazie
- Slagroom
- 75 gram geraspte kaas
Zo maak je ‘m:
- Snipper de ui en breng 700 ml water aan de kook.
- Verhit wat boter of olie in een pan en fruit de ui. Voeg daarna de rijst toe aan de pan.
- Bak de champignons in een aparte pan.
- Verwarm de spinazie in een aparte pan.
- Los het bouillonblokje op in het kokende water, liefst in een maatbeker.
- Voeg telkens een klein beetje bouillon toe aan de rijst. Wanneer de rijst het water heeft opgenomen, voeg je weer nieuw water toe.
- Als bijna alle bouillon is opgenomen, voeg je de gebakken champignons, spinazie, kaas en een scheutje slagroom toe.
- Roer het geheel goed door en het is klaar om te serveren!
- Tip: met toppings kun je all out gaan. Voeg bijvoorbeeld nog een handje vol rucola, cherrytomaatjes of pijnboompitten toe.
Vind je dat koken maar niks en kan je wel wat afleiding gebruiken? Zet dan een toffe podcast op tijdens het koken!