Op kamers: dit moet je nu regelen!
Als je voor het eerst op kamers gaat dan denk je natuurlijk vooral aan de nieuwe eindeloze vrijheid. Je eigen regels, inrichting en feestjes. Helemaal super natuurlijk, maar dit keer willen we je ook een paar praktische tips meegeven die je vooral van tevoren wilt weten.
Gemeente
Het eerste wat je moet doen als je op jezelf woont, is je inschrijven bij de gemeente van Rotterdam. Dat kan gewoon via de website van je nieuwe gemeente en is niet moeilijk, maar het moet wel binnen vijf dagen na de verhuisdag. Het laatste wat je wilt als je net op jezelf wonen is een hoop gedoe aan je hoofd, dus zorg gewoon dat je dit meteen regelt.
Huisvesting
Schrijf je ook gelijk in bij organisaties zoals DUWO en ROOM. Zelfs wanneer je al een kamer hebt, wanneer je nog thuis woont of bij een particuliere partij een kamer hebt gevonden, kan het lonen om ingeschreven te staan organisaties die aan studentenhuisvesting doen. Je komt namelijk op een wachtrij te staan die zo werkt dat als er meerdere mensen reageren op een kameraanbod, degene die bovenaan de wachtrij staat, mag als eerste mag zeggen of hij/zij die kamer wil hebben.
Er zijn maar weinig studenten die hun hele leven in hetzelfde huis wonen, dus er komt een moment dat je wilt verhuizen naar een kamer die groter is, dichterbij het centrum ligt of iets minder lawaaiige huisgenoten heeft. Hoe hoger je dan op die wachtlijsten staat, des te meer keuze heb je.
Verzekeringen
Het is slim om bij je bank te informeren wat voor verzekeringen zij hebben voor studenten. Veel banken bieden goedkope WA- en/of inboedelverzekeringen voor studenten aan en het kan handig zijn om ze af te sluiten. Deze verzekeringen zijn voor studenten niet duur en omdat het bij hetzelfde bedrijf kan als waar je je lopende rekening hebt, kost het nauwelijks meer administratieve rompslomp.
Fietsbanden
Als ik je vertel dat het handig is om een fiets te hebben, hoor je natuurlijk niks nieuws. Maar het komt ook gegarandeerd van pas als je weet hoe je een band moet plakken. Studenten fietsen doorgaans niet op de beste fietsen van Nederland, logisch aangezien die te duur zijn, maar een matige fiets betekent vaak ook matige banden. De hele tijd je banden laten plakken wordt op een gegeven moment te duur, dus zorg gewoon dat je het zelf kan doen. Het is echt niet moeilijk en het bespaart je een hoop geld.
Naast je studie wil je misschien ook wel een bijbaantje. Wat dacht je van een studiegerelateerde bijbaan? Ideaal om je cv te verbeteren!