Skip to main content

Landelijke Studentenvakbond: “Kabinet laat studenten zitten met torenhoge energierekening”

Huishoudens met lage inkomens kunnen tot 800 euro aan compensatie voor hun hoge energierekening krijgen. Uit het wetsvoorstel van het kabinet blijkt dat studenten buiten deze regeling vallen. Onacceptabel, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voorzitter Ama Boahene: “De financiële positie van studenten is al enorm kwetsbaar. Daar komt nu een torenhoge energierekening bij. Het is onbegrijpelijk dat juist deze groep buiten de compensatieregeling van de overheid valt.”

Volgens het wetsvoorstel moeten jongeren van 18 tot 21 jaar een beroep doen op hun ouders voor financiële hulp. Boahene: “Er zijn veel ouders die niet eens hun eigen energierekening kunnen betalen, laat staan dat zij hun kinderen kunnen helpen. De compensatie is bedoeld voor de laagste inkomens, maar juist de studenten uit de armste gezinnen worden nu niet geholpen.”

In het wetsvoorstel is ook te lezen dat de woonsituatie van studenten te divers is om onder de algemene regeling te vallen, gemeenten kunnen wel een regeling voor studenten treffen. De LSVb vreest dat gemeenten hiervoor de financiële ruimte en tijd niet hebben. Boahene: “Het kabinet heeft eerst een compensatieregeling bedacht en kijkt daarna wie daaronder kunnen vallen. Dat is de verkeerde volgorde: kijk eerst wie compensatie nodig hebben en baseer daar de regels op. Dat het uitwerken van een compensatieregeling lastig is, mag niet betekenen dat studenten aan hun lot worden overgelaten. ”

Bron: LSVb

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.