Je studentenhuis verbouwen? Deze tips mag je niet missen
Ga je zelf je studentenhuis verbouwen of willen je ouders jouw studentenhuis renoveren? Hou dan rekening met deze punten om niet voor verrassingen te komen staan.
Vergunningen
Een hoop verbouwingen mogen vergunningsvrij, maar uiteraard heb je voor bepaalde aanpassingen aan de woning wel een (omgevings)vergunning nodig. Onderzoek dit in een vroeg stadium om te voorkomen dat je verbouwingsplannen in de soep lopen of ernstig vertragen.
Hebben je ouders een nieuwe woning gekocht om te verbouwen, of willen ze misschien het ouderlijk huis wel omzetten in een studentenhuis voor kamerbewoning? Dan zou het kunnen dat je nog een omzettingsvergunning kamerverhuur nodig hebt van de gemeente. Dit omdat de woning van dan omgezet moet worden van 'zelfstandige bewoning' naar 'onzelfstandige bewoning'. Dat laatste klinkt misschien een beetje vreemd, maar het gaat erom dat je in een studentenhuis geen eigen voordeur hebt.
Veiligheid
Ga je zelf klussen? Denk dan goed na over de veiligheid van de bouwplaats. Zeker als er al (mede)studenten wonen. Hierbij kun je denken aan het voorkomen van valpartijen, losliggend materieel of bijvoorbeeld gevaarlijke apparaten die nog in het stopcontact zitten en iemand kunnen verwonden. Een opgeruimde bouwplaats is sowieso een veiliger bouwplaats. Dus zorg ervoor dat je een container voor de deur hebt staan en hier elke dag netjes het puin afvoert. Een container huren Rotterdam doe je tegenwoordig eenvoudig online. Ze kunnen vaak binnen 24 uur geleverd of vervangen worden, dus laat de verbouwingsrotzooi niet te hoog opstapelen.
Een ander aspect van veiligheid is iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, namelijk: diefstal. Bouwplaatsen zijn favoriete bestemmingen voor gelegenheidsdieven. Die hebben het dan vooral voorzien op dure apparatuur. Een bouwplaats is gauw gespot door een potentiele dief, dus zorg ervoor dat je alles goed op slot houdt en dat je de inkijk minimaliseert. Echt dure apparaten kun je beter elke dat achter slot en grendel leggen en deze dus niet laten rondslingeren op de bouwplaats.
Voorkomen van ellende
Een voorbereid mens telt voor twee... Bij studentenwoningen is een aantal 'klassieke' problemen nogal hardnekkig, dus als je hier al rekening mee houdt in de bouwplannen, dan voorkom je als huurder of verhuurder later een hoop gedoe. Belangrijke probleemgebieden in studentenwoningen zijn:
- Geluidsisolatie tussen de kamers (en van/naar gemeenschappelijke ruimtes)
- Vocht en lekkend sanitair
- Ongedierte, zoals muizen of zelfs ratten
Studenten zijn nou eenmaal niet per se de meest zorgzame bewoners die je je kunt indenken, dus regel je dat de studentenwoning op deze punten al is voorbereid, dan bespaar je jezelf een hoop ellende.