Skip to main content

Interview Studentenvereniging: R.S.R. Marcroix

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan R.S.R. Marcroix! Lees je mee?

Allereerst: vertel over jullie vereniging!

R.S.R. Marcroix is de Studenten Rijvereniging van Rotterdam. Een vereniging waar de paardensport gecombineerd wordt met het studentenleven. Marcroix was het 'wonderpaard', bereden door Luitenant der Huzaren Pahud de Mortanges. Marcroix won op de Olympische Spelen van Amsterdam (1928) en Los Angeles (1932) individueel goud (2 keer), en team goud en zilver op het onderdeel Military. Geïnspireerd door Pahud besloten enkele Heeren van het R.S.C. op 14 oktober 1925 de ondervereniging Marcroix op te richten. R.S.R. Marcroix is tegenwoordig dé vereniging voor alle Rotterdamse studentenruiters. Wekelijks rijden wij op woensdag vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur op de Rotterdamsche Manège. Na het rijden wordt er altijd gezellig gegeten en geborreld in de sociëteit van de Jockey Club. Los van de lessen zijn er buitenritten, onderlinge wedstrijden, clubwedstrijden van de Jockey Club, SO’s (wedstrijden tegen andere hippische studentenverenigngen), verenigingsweekend, kerstdiner, borrels en diverse uitjes, zoals het bezoek aan het jaarlijkse CHIO.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen? 

Het hele jaar door kunnen studenten zich inschrijven bij Marcroix. In september organiseren wij elk jaar een open dag, waar iedereen zich voor kan opgeven, van beginnend tot ervaren ruiter. Tijdens deze open dag laten wij je de manege zien, de paarden, hoe het allemaal werkt op stal en binnen de vereniging. Ook kan je op een paard rijden en zo alvast een aantal van onze paarden leren kennen.

R.S.R. Marcroix is een ondervereniging van het R.V.S.V., het R.S.C. en de V.N.S. en ook een 'club' van de Jockey Club. Met grote regelmaat zijn er nationale (V.N.S.) en internationale (A.I.E.C.) studenten dressuur- en springwedstrijden. De nationale wedstrijden heten Stedenontmoetingen (SO's), deze worden door de verschillende studentenrijverenigingen georganiseerd. Hier kunnen studentleden aan deelnemen.

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

Voor R.S.R. Marcroix vind er geen ontgroening plaats. Alleen een nieuw-leden ceremonie. Tijdens deze ceremonie worden alle regels en tradities verduidelijkt, samen met alle andere eerste jaars leden.  

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Lidmaatschap bij Marcroix kost tussen de 25 en 45 euro per jaar. Wel is de paardensport een dure sport. Wil je rijdend lid worden bij Marcroix, dan wordt je ook verwacht lidmaatschap te betalen aan de Rotterdamsche Manege, en dan kan je 12, 24, 36, of 72 lessen kopen bij de manege. Dit lidmaatschap ligt rond de 100 euro per jaar en kosten van een paardrijles liggen rond de 16 euro. Er is ook de keuze om geen rijdend lid te worden, dan wordt je meer gezien als borrel lid. Wel kunnen dan aan alle activiteiten buiten de Rotterdamsche Manege meegedaan worden.

Zijn er verenigingsplichten?

Naast het tijdig betalen van contributie en activiteiten zijn er geen verenigingsplichten. Wel geldt, hoe vaker je aanwezig bent op onze vaste weoensdagavond, borrels en activiteiten de meer aansluiting er gevonden wordt en de sneller vrienden voor het leven gemaakt worden.

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

 Dit jaar (2018/2019) staat het 94ste bestuur der R.S.R. Marcroix aan het roer. Dit bestuur wordt gevormd door:

President – Thirza van der Weijde

Als president ben je het aanspreekpunt van de vereniging. Je bent op de hoogte van het reilen en zeilen van de vereniging en kan daarin ook iedereen aan- of bijsturen. De kerntaak van de president is het omgaan en communiceren met verschillende partijen. De president ziet toe op het grote geheel, geeft leiding aan het bestuur en de vereniging en ondersteunt de overige bestuursleden met hun taken waar nodig. Ook zit je de bestuurs- en ledenvergaderingen voor.

Secretaris – Evalotte van Wessel

De secretaris is verantwoordelijk voor de verslaglegging van de vereniging. Dit houdt in dat de secretaris verantwoordelijk is voor het bijhouden van de e-mail, het notuleren tijdens vergaderingen en nog vele andere taken gerelateerd aan documentatie en verslaglegging. De secretaris is van zeer groot belang in de communicatie binnen het bestuur, omdat via hem/haar alle binnengekomen post et cetera wordt verwerkt.

Penningmeester – Raisa Clements

De penningmeester is verantwoordelijk voor de financiën van de vereniging. De financiën worden begroot en de penningmeester houdt nauwkeurig bij wat de inkomsten en uitgaven zijn van de vereniging. Daarnaast is de penningmeester verantwoordelijk voor het financiële verslag tijdens de ALV en de HALV en zorgt hij/zij ervoor dat alle leden netjes betalen, zoals bijvoorbeeld tijdens borrels en activiteiten. Daarnaast zorgt de penningmeester voor werkacties en andere manieren om extra geld te genereren voor de vereniging.

Commissaris van de Activiteiten – Timothy Bos

De Commissaris van de Activiteiten is verantwoordelijk voor de vele activiteiten die gedurende het jaar georganiseerd worden. Hij maakt aan het begin van het jaar een globale planning en werkt deze in de loop der tijd bij. De rest van het bestuur denkt mee over activiteiten, maar het initiatief en de verantwoordelijkheid hiervoor liggen bij de Commissaris van de Activiteiten. Denk hierbij aan borrels, buitenritten, stedenontmoetingen et cetera. Daarnaast hou je de leden op de hoogte van de activiteiten via sociale media kanalen en de website.

Commissaris van het Rijden – Basia de Zeeuw

De Commissaris van het Rijden is verantwoordelijk voor alle rijdende leden en de ledenwerving. De Commissaris van het Rijden zorgt voor het reilen en zeilen van de lessen en dus ook themalessen. Ledenwerving is een belangrijke taak en daar hoort ook de begeleiding van nieuwe leden en introducees bij. Tevens is de Commissaris van het Rijden verantwoordelijk voor alles gerelateerd aan SO's.

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

In principe kan iedereen solliciteren voor een bestuursfunctie. Het huidige bestuur evalueert en overlegd over de binnengekomen solliciaties en zal, als er een kandidaatbestuur is samengesteld, deze voorstellen aan de leden.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Wij zijn een redelijk klein en intieme vereniging waar iedereen elkaar kent en met elkaar meeleeft. Iedereen heeft een andere achtergrond of  heeft een andere studierichting gekozen maar 1 ding hebben we allemaal gemeen: liefde voor onze trouwe viervoeters en de paardensport! Wij zijn een sport studenten vereniging waar je zo betrokken bij kan raken als je zelf wilt! Je kunt commissies doen, of een bestuursjaar, wekelijks meerijden in de les en mee-eten met onze studentenhap op onze societeit, mee op elke activiteit maar jij bent hier zelf volledig vrij in; in principe geen verplichtingen! Dus wil je vrienden maken voor het leven en je studentenleven combineren met de paardensport, dan is Marcroix de plek voor jou!

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Wat ik voor altijd bij me zal dragen is alles wat ik geleerd heb tijdens mijn bestuursjaren. Het is heel tof om je steentje bij te kunnen dragen aan een vereniging die al zo lang bestaat; en als lid, draag je hier zelf ook steentje aan bij! De stedenontmoetingen, wedstrijden door het hele land bij en tegen andere hippische studentenvereningen, zijn altijd een groot feest! Om de naam van jouw club te mogen vertegenwoordigen tijdens een heel weekend ergens anders samen met een aantal van je mede-leden is gewoon erg leuk, en vormt binding!

Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Als je een liefde hebt voor de paardensport, en daarbij andere studenten wil leren kennen die dit ook hebben, en ook wel van een feestje houdt, kom dan vooral is langs! Bij twijfel kan je altijd langskomen bij ons in de societeit en de Rotterdamsche manege!

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Je kunt mailen naar rsrmarcroix@gmail.com of kijk voor meer informatie op onze Nederlandse website of Engelse website. Marcroix zit ook op Facebook en Instagram!

Denk je dat R.S.R. Marcroix dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.