Skip to main content

HOW TO: vijf tips voor het eerste jaar op het hbo

Het eerste jaar van het hbo is voor veel studenten heftig. Althans, dat is wat ik vooral hoorde over mensen die hun weg probeerde te vinden door de ‘hbo jungle’. De één sneuvelt halverwege, de ander haalt de ene na de ander tien. Maar is er ook een middenweg? Hoe pak je je eerste jaar nu echt goed aan? Je leest het hier!

Eerste weken hbo

Eigenlijk moet je het hbo zien als ‘survivals of the fittest’. Ik ben zelf absoluut geen ervaren survivalexpert. Maar het hbo voelt af en toe net als een grote jungle vol stress en deadlines. In mijn eerste jaar voelde ik mij een beetje als een verdwaalde Freek Vonk. Je moet als het ware de weg vinden door de jungle van opdrachten en vele deadlines. Dit gaat met vallen (soms hard) en weer opstaan. But keep your head up! We zijn allemaal met hetzelfde doel begonnen, namelijk om wat te leren.

Hoe overleef je je eerste jaar hbo?

Hieronder geef ik vijf tips die je kunnen helpen om goed aan je hbo-studie te beginnen:

  1. Plannen is key!
  2. Zorg dat je geordend (blijft) werken
  3. Werk zoveel mogelijk vooruit
  4. Neem genoeg pauzes
  5. Ken je eigen grenzen

Mijn persoonlijke tips

Ik ben zelf vrij chaotisch ingesteld en werk vaak alleen met deadlines. Iets wat ik heb geleerd, is dat je die deadlines of opdrachten eigenlijk moet opdelen in sub-taken. Op deze manier krijg je meer voldoening wanneer je elke keer iets afrondt en een stukje dichterbij bent bij je einddoel. Dit zal ook meer zorgen voor rust en tijd! Dus verleng je Netflix abonnement maar, want als je echt goed kunt plannen, is er ook ruimte voor een heerlijk avondje serie kijken! Die laatste tip is misschien wel één van de belangrijkste… Pak af en toe ook voldoende rust. Believe me, hierdoor kun je je op andere momenten weer beter focussen!
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.