Skip to main content

Hoe maak jij je huis brandveilig?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je huis goed brandveilig is. Zo hoef je niet bang te zijn dat je spullen in rook op gaan. In deze blog lees je hoe je jouw huis brandveilig maakt.

Rookmelders

Investeren in een rookmelder is zeker de moeite waard. Hierdoor ben je sneller op de hoogte van de brand, waardoor de kans groter is dat de schade beperkt raakt. Je kunt kiezen voor basis rookmelder of een rookmelder die doorverbonden staat met een alarmcentrale om de brandweer meteen in te schakelen. Je kunt het beste een rookmelder plaatsen op elke verdieping op het plafond. Zet geen oven in de buurt van je rookmelder. Anders gaat de rookmelder steeds weer af.

Elektrische apparaten

Schakel je elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt. Hiermee bespaar je ook op je elektriciteitsrekening. Maak je gebruik van een kabelhaspel? Rol dan de hele kabel aan. Anders kan het snoer oververhit raken. Hierdoor kan het isolatiemateriaal smelten en er door kortsluiting brand ontstaan. Je voorkomt ook kortsluiting in je apparaten door nooit meer dan de toegestane stroomsterkte te gebruiken, elektrische snoeren niet ergens onder te plaatsen, kabels te controleren op beschadiging van de isolatielaag en niet meer dan een verlengsnoer achter elkaar te gebruiken.

Wasdroger

Maak je wasdroger regelmatig schoon. De filters moet je na elke droogbeurt schoon maken. Zonder filter of met een beschadigde filter moet je de droger nooit gebruiken. Heb je een luchtafvoerdroger? Maak dan regelmatig de afvoerslang schoon. Bij een warmtepomp- en condens droger geldt dat je de condensor(ruimte) frequent moet schoonmaken. Door stof in het apparaat kan er brand ontstaan door vonkende contacten, een defecte motor of een gloeiend verwarmingselement. Een andere oorzaak van brand in de wasdroger is oververhitting.

Bedradingskoker

Met een bedradingskoker zorg je ervoor dat bedrading in kasten geordend blijven. Als stroomdraden niet netjes in de kast staan zijn ze lastiger schoon te maken en kan het stoffig raken. Door stof kan de isolatielaag beschadigingen. Er kan dan ontsluiting ontstaan als een of meer kabels elkaar raken, waardoor brand kan ontstaan. Met de bedradingskokers zorg je er ook voor dat draden elkaar minder snel raken. Schaf deze dan ook zeker aan voor een veiliger huis!

Als jij in een huurhuis woont en jouw huisbaas doet niets aan de brandveiligheid van het pand, dan mag je daar wat van zeggen! De huisbaas wil natuurlijk ook niet dat z'n dure pand opgaat in de vlammen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.