Skip to main content

Hoe is het om lid te zijn van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam?

Ga jij rechten studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam? Dan wil je vast weten hoe het is om lid te zijn van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam! Wij vroegen aan Jochem alles over deze studievereniging en waarom het handig is om lid te worden!

Vertel: wat is de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam voor vereniging?

De JFR is dé studievereniging voor rechtenstudenten aan Erasmus School of Law. Met ruim 4200 leden is de JFR een van de grootste juridische studieverenigingen van Nederland. Onze studievereniging is er voor de rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit. Wij organiseren voor onze leden diverse formele en informele activiteiten die een juridische grondslag hebben. Ons doel is dan ook de brug tussen theorie – gedoceerd in de collegebanken – en de praktijk – beoefend in de ‘echte’ wereld – te slaan. 

Zo organiseert de JFR bijvoorbeeld symposia met bekende sprekers, (buitenlandse) excursies en het grootste juridische studentencongres van de Benelux: de Meesterweek! Naast het feit dat de JFR probeert de studie levendig te maken, is er ook veel ruimte voor gezelligheid. De JFR organiseert elke maand een borrel, waar alle leden een drankje kunnen komen drinken.

Welke activiteiten en evenementen organiseert de JFR?

Activiteiten worden georganiseerd door commissies. Deze bestaan uit een groep enthousiaste studenten, die onder leiding van een bestuurslid gezamenlijk alle activiteiten organiseren. Gedurende het jaar beloont de JFR haar actieve leden, uit blijk van waardering voor hun inzet. Dit gebeurt onder meer door het organiseren van uitjes, het chique kerstdiner en als klap op de vuurpijl het actievenweekend, afgelopen jaren met Aken en Gent als bestemmingen! Houd onze website, Instagram en onze Facebook in de gaten voor informatie over alle activiteiten, evenementen, sollicitatiemogelijkheden en nog veel meer.

De JFR organiseert ook regelmatig evenementen voor een groot publiek en kleinschalige evenementen waar persoonlijke aandacht voorop staat. Enkele voorbeelden van grote evenementen zijn ons jaarlijkse symposium, het gala en de Meesterweek. Bij kleinschalige evenementen kun je denken aan studiegroepen, skillstrainingen en kantoorbezoeken. Handig voor elke rechtenstudent!

Welke voordelen zijn er voor leden van de JFR?

Naast voorrang bij alle activiteiten, krijg je ook korting op diverse studieboeken en wettenbudels. Dit betekent dat je als lid van de JFR sterk bespaart op de kosten voor je studiemateriaal. Tevens biedt de JFR samenvattingen van alle bachelorvakken aan. Verder heb je op ieder moment van de dag de mogelijkheid om fiatjustitia.nl te bezoeken. Hier vind je dagelijks juridische relevante blogs van medestudenten, hoogleraren en professionals. De JFR heeft als studievereniging ook goede contacten met partijen binnen de juridische wereld. Hier profiteren leden van en kunnen zich hierdoor beter voorbereiden op de toekomst en hun studie. Tot slot erkennen juridische professionals de waarde van een actief lidmaatschap bij de JFR. Dit staat goed op je CV en kan je helpen om in de toekomst aan een baan te komen!

Waarom moeten rechtenstudenten lid worden van de JFR?

Rechtenstudenten die lid zijn bij de JFR volgen niet alleen het curriculum dat wordt aangeboden door de Universiteit, maar ontplooien zich daarnaast ook nog op sociaal en juridisch vlak door het bijwonen van activiteiten, deelnemen aan commissies en het contact met de praktijk. Het is dus een echte toevoeging op je studietijd!

Als studenten lid willen worden, waar kunnen zij zich dan inschrijven?

Potentiële leden kunnen zich gedurende het gehele jaar inschrijven bij de vereniging. Dit kan door het inschrijfformulier in te vullen op onze website of door langs te komen op ons kantoor (Sanders LB-121). Hier kun je ook met al je vragen terecht of een kop koffie komen drinken!

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden?

Het lidmaatschap bij de JFR bedraagt maar €18,- per jaar. Er zijn verder geen vaste kosten. De meeste activiteiten zijn gratis en voor sommige evenementen wordt slechts een kleine bijdrage gevraagd.

Is er een introductie of ontgroening voor nieuwe leden?

Als studievereniging verbonden aan Erasmus School of Law kent onze vereniging geen ontgroening of kennismakingstijd. Wél zijn er elk jaar verschillende activiteiten om nieuwe leden met elkaar en met het recht kennis te laten maken. Zo is er elk jaar een Eerstejaarsweekend en een introductieborrel. Dit is altijd erg gezellig en de nieuwe leden leren elkaar direct kennen!

Kun je als lid ook actief worden in een commissie of bestuur?

De JFR kent 23 commissies, zowel met een formele als informele insteek. Commissieleden leren activiteiten te organiseren zoals reizen, congressen, lezingen en ontwikkelen zowel juridische als niet-juridische vaardigheden. Ieder jaar zijn er verschillende sollicitatieperiodes waarin leden de gelegenheid krijgen om actief te worden binnen de vereniging. Er zijn dus heel veel mogelijkheden als je actief wilt worden bij een commissie van de studievereniging!

Als studenten nog vragen hebben, waar kunnen ze dan terecht?

Voor vragen is iedereen altijd welkom om langs te komen op ons kantoor (Sanders LB-121). Verder zijn wij tijdens kantoortijden altijd telefonisch bereikbaar (0104081794) en via de mail info@jfr.nl.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.