Hier moet je aan denken als je een eigen bedrijf start
Na jaren voor een baas gewerkt te hebben, ben je nu toe aan een eigen bedrijf. Je hebt alle vrijheid, kunt zelf keuzes maken en vooral doen wat je leuk vindt! Ik zet hier een paar belangrijke eerste stappen voor je op een rijtje, zodat je straks snel aan de slag kunt!
Bedrijfsnaam kiezen
Voordat je begint heb je een bedrijfsnaam nodig. Dat is logisch! Maar hoe kies je zo’n naam? Je kunt iets bedenken wat te maken heeft met wat voor product of dienst je levert. Anderzijds kun je ook iets bedenken met je eigen naam. Of een combinatie van wat je levert en je naam. Een bedrijfsnaam kiezen kan een lastige klus zijn, dus neem er ook vooral de tijd voor. Als je iets gekozen hebt, check dan meteen of de domeinnaam nog beschikbaar is. Als dat het geval is: meteen reserveren! Het kost heel weinig om dit te reserveren en als ‘ie straks weg is, dan is dat onwijs zonde!
Voorbereiding
Je weet nu wat je gaat doen en onder welke naam je dat gaat doen. Dat is in ieder geval al een goed begin. Ik begrijp goed dat je nu niet meer kan wachten om te beginnen, maar het is verstandig om nog wat dingen op papier te zetten. Maak een ondernemingsplan om alles voor jezelf duidelijk te krijgen. Verzamel zoveel mogelijk informatie van concurrenten en de markt waarin je gaat opereren. Dit voorkomt dat je straks voor verrassingen komt te staan. Formuleer bedrijfsdoelstellingen op korte en lange termijn. Als je onderneemt tijdens je studie, is een goede planning onmisbaar. Het is namelijk niet niks om dit te combineren! In je ondernemingsplan neem je ook een stukje financiën mee. Probeer in te schatten hoeveel omzet je gaat draaien en bereken de rentabiliteit (de mate van winstgevendheid). Laat jouw ondernemingsplan aan verschillende mensen lezen. Zo krijg je misschien wat kritische feedback. Dat helpt!
KVK
Yeah, nu wordt het officieel! Je gaat je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dat betekent dat je een écht bedrijf hebt! Bij de inschrijving vermeld je de bedrijfsnaam en welke activiteiten je gaat doen met je bedrijf. Ook kies je een rechtsvorm. Dat kan bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn of een besloten vennootschap (bv). Zoek dit van tevoren goed uit, want een rechtsvorm kan gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen.
Bijhouden
Oké, je kunt nu echt beginnen! Maar hoe enthousiast je ook bent, vergeet niet om alle zaken bij te houden. Denk aan verzekeringen, maar ook de boekhouding. Hoe saai het ook is, het moet echt gebeuren! Het is verplicht om je administratie goed op orde te houden. En misschien moet je zelfs externe verslaggeving doen. Helemaal geen zin en tijd om de boekhouding te doen? Kijk dan eens naar een boekhoudprogramma waarmee je het snel kan regelen. Of neem iemand in dienst ;).
Zet ‘m op!