Skip to main content

Hier moet je aan denken als je een eigen bedrijf start

Na jaren voor een baas gewerkt te hebben, ben je nu toe aan een eigen bedrijf. Je hebt alle vrijheid, kunt zelf keuzes maken en vooral doen wat je leuk vindt! Ik zet hier een paar belangrijke eerste stappen voor je op een rijtje, zodat je straks snel aan de slag kunt!

Bedrijfsnaam kiezen

Voordat je begint heb je een bedrijfsnaam nodig. Dat is logisch! Maar hoe kies je zo’n naam? Je kunt iets bedenken wat te maken heeft met wat voor product of dienst je levert. Anderzijds kun je ook iets bedenken met je eigen naam. Of een combinatie van wat je levert en je naam. Een bedrijfsnaam kiezen kan een lastige klus zijn, dus neem er ook vooral de tijd voor. Als je iets gekozen hebt, check dan meteen of de domeinnaam nog beschikbaar is. Als dat het geval is: meteen reserveren! Het kost heel weinig om dit te reserveren en als ‘ie straks weg is, dan is dat onwijs zonde! 

Voorbereiding

Je weet nu wat je gaat doen en onder welke naam je dat gaat doen. Dat is in ieder geval al een goed begin. Ik begrijp goed dat je nu niet meer kan wachten om te beginnen, maar het is verstandig om nog wat dingen op papier te zetten. Maak een ondernemingsplan om alles voor jezelf duidelijk te krijgen. Verzamel zoveel mogelijk informatie van concurrenten en de markt waarin je gaat opereren. Dit voorkomt dat je straks voor verrassingen komt te staan. Formuleer bedrijfsdoelstellingen op korte en lange termijn. Als je onderneemt tijdens je studie, is een goede planning onmisbaar. Het is namelijk niet niks om dit te combineren! In je ondernemingsplan neem je ook een stukje financiën mee. Probeer in te schatten hoeveel omzet je gaat draaien en bereken de rentabiliteit (de mate van winstgevendheid). Laat jouw ondernemingsplan aan verschillende mensen lezen. Zo krijg je misschien wat kritische feedback. Dat helpt! 

KVK

Yeah, nu wordt het officieel! Je gaat je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dat betekent dat je een écht bedrijf hebt! Bij de inschrijving vermeld je de bedrijfsnaam en welke activiteiten je gaat doen met je bedrijf. Ook kies je een rechtsvorm. Dat kan bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn of een besloten vennootschap (bv). Zoek dit van tevoren goed uit, want een rechtsvorm kan gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen.

Bijhouden

Oké, je kunt nu echt beginnen! Maar hoe enthousiast je ook bent, vergeet niet om alle zaken bij te houden. Denk aan verzekeringen, maar ook de boekhouding. Hoe saai het ook is, het moet echt gebeuren! Het is verplicht om je administratie goed op orde te houden. En misschien moet je zelfs externe verslaggeving doen. Helemaal geen zin en tijd om de boekhouding te doen? Kijk dan eens naar een boekhoudprogramma waarmee je het snel kan regelen. Of neem iemand in dienst ;).

Zet ‘m op!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.