Skip to main content

De feestdagen en alcoholgebruik

Het einde van het jaar is aangebroken en dat betekent dat de feestdagen weer voor de deur staan. De lampjes hangen buiten, de kerstboom staat op, het wordt vroeg donker en alle familie en vrienden zoeken elkaar weer op. Ook wordt er massaal inkopen gedaan voor cadeautjes om iedereen toch weer even in het zonnetje te zetten Er worden heerlijke diners gemaakt en uiteindelijk proosten we met zijn allen op het nieuwe jaar. Maar dat proosten, hoe gevaarlijk is dat eigenlijk? Moeten we ons zorgen maken om ons alcoholgebruik? Lees hier meer over in deze blog!

Een alcoholisch drankje bij de feestdagen

Eigenlijk wordt het door veel mensen als normaal gezien om bij de kleinste gelegenheden een glaasje alcohol te drinken. Van een biertje, tot een wijntje tot een sterkere drank. Bij een etentje met vrienden of zelfs bij een filmavondje met je partner wordt soms al alcohol gedronken. Laat staan tijdens een avondje stappen of tijdens de feestdagen. Bij veel kerstdiners in Nederland staan er wel wat flesjes wijn op tafel of worden er kratjes bier weggedronken. En dan hebben we het nog geeneens over oudjaarsavond, waar veel mensen tot in de late uurtjes doordrinken. Maar is dit eigenlijk wel zo normaal? Iedereen weet dat alcohol niet bepaald goed voor je is, maar toch drinken veel mensen wekelijks. In het studentenleven wordt er buiten de feestdagen of gelegenheden om ook veel doordeweeks en bij studentenverenigingen gedronken.

Een verslaving of plezier?

Natuurlijk kan alcohol drinken hartstikke leuk en gezellig zijn, maar het is wel goed om er bewust van te zijn dat dit niet voor iedereen hetzelfde is. Misschien drink jij wel eens een avondje, voel jij je de dag erna niet zo goed en hoef je weer even geen alcohol te zien. Andere mensen hebben de dag erna meteen weer de drang om meer alcohol te gaan drinken. Bij het drinken van alcohol wordt een geluksstofje aangemaakt in je hersenen, die ervoor zorgt dat je weer opnieuw wil gaan drinken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een verslaving. Wanneer jij echt verslaafd bent, heb je geen controle meer over je alcoholgebruik. Je kunt meermaals proberen te stoppen of te minderen, maar dit lukt je niet. Je liegt erover tegen je naasten en je werk en studie kunnen enorm lijden onder jouw drinkgedrag. Het enige waar je aan kunt denken is alcohol. Uiteindelijk kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen, zoals lichamelijke en psychische klachten. Denk aan stress, vermoeidheid en/of afkickverschijnselen. Bij een verslaving, heeft iemand hulp bij alcoholisme nodig.

Herken jij jezelf in dit verhaal of heb jij iemand in je omgeving die wellicht een probleem kan hebben met alcohol? Je kunt altijd een kijkje nemen op bijvoorbeeld de site van www.connection-sggz.nl/.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.