Skip to main content

Corona vaccin: dit moet jij weten als student!

De afgelopen weken werd er elke dag op het nieuws over het corona vaccin gepraat. Inmiddels is Nederland als laatste land van de EU begonnen met het vaccineren tegen covid-19. Vanaf 15 januari zullen er 25 GGD-priklocaties zijn in Nederland. In deze blog heb ik belangrijke informatie over het vaccin die voor jou als student van toepassing kan zijn op een rijtje gezet.

Wat zit er in het vaccin?

In het vaccin zitten drie bestanddelen: werkzame delen, hulpstoffen en reststoffen. De werkzame delen zijn de delen van het virus waartegen bescherming wordt opgebouwd. De hulpstoffen worden toegevoegd om de werkzaamheid te verbeteren, toediening te vergemakkelijken en de houdbaarheid te verlengen. Reststoffen zijn stoffen die ontstaan door het productieproces. Deze worden zoveel mogelijk gefilterd uit het vaccin, maar er blijft meestal een zeer kleine hoeveelheid achter.

Wanneer ben jij aan de beurt voor het vaccin?

Het RIVM heeft een routekaart vaccinatie opgesteld. Aan de hand van deze routekaart kan jij zien wanneer jij aan de beurt bent. De meest kwetsbare doelgroepen worden als eerst gevaccineerd. De routekaart is een indicatie, waardoor de daadwerkelijke route kan afwijken en dus nog kan veranderen. Zo hebben nu al mensen voorgedrongen, dit heeft nu al een grote invloed op de routekaart. Als jij gezond bent en niet werkt in de zorg ben jij vanaf april/mei aan de beurt. Met een medische indicatie ben jij in februari al aan de beurt. Als jij werkt in de zorg is het afhankelijk van welk soort werk wanneer jij aan de beurt bent. Je krijgt vanzelf een uitnodigingsbrief om telefonisch een afspraak in te plannen. 

Ben je verplicht om te vaccineren?

Vaccineren is volledig vrijwillig. Niemand mag jou verplichten om je te laten vaccineren. Heb jij problemen met jouw werkgever? Neem dan contact op met de vakbond.

Is het veilig als een vaccin zo snel wordt ontwikkeld?

De ontwikkeling van de coronavaccins gaat veel sneller dan andere vaccins. Dit heeft de volgende oorzaken:

  • Verschillende onderzoeken vinden tegelijkertijd plaats in plaats van na elkaar.
  • Er wordt extra personeel ingezet door onafhankelijke medicijnautoriteiten om de tussentijdse resultaten te beoordelen.
  • Door meerdere bedrijven wordt er in verschillende landen gewerkt aan coronavaccins.
  • Er vindt wereldwijd kennisdeling plaats.

Er is op tienduizenden mensen getest, hierdoor zijn duidelijk de bijwerkingen in kaart gebracht.

Wat zijn de bijwerkingen?

De bekende bijwerkingen zijn onder andere spierpijn, koorts, roodheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Dit zijn welbekende bijwerkingen van vaccins, omdat je een klein deel van het virus binnenkrijgt. Het virus wordt gekweekt en in delen geknipt. Het gedeelte van het virus dat zorgt voor een goede afweerreactie wordt gebruikt in het vaccin. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan die nog niet bekend zijn.

Welk merk vaccin krijg je?

Op de routekaart vaccinatie kan jij ook zien van welk merk jij het vaccin zal krijgen. Dit is echter ook nog onder voorbehoud. Momenteel zijn in Nederland het vaccin van BioNtech/Pfizer en Moderna goedgekeurd. Je mag zelf niet kiezen welk soort vaccin je wilt krijgen. Het kabinet bepaalt op basis van internationale adviezen welke vaccins geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen.

Wanneer werkt het vaccin?

Helaas ben jij niet klaar na 1 prik. Je moet 2 inentingen krijgen met een tussenperiode van 3 weken. In de tussentijd ben je niet beschermd en kan jij nog corona krijgen. Daarom moet jij alsnog je laten testen als jij in de tussentijd klachten krijgt die bij corona passen. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is 90% van de mensen beschermd. Wees daarom nog steeds alert na het krijgen van de vaccinatie. 

Werkt het vaccin ook tegen een nieuwe mutatie?

Het vaccin blijft in principe werkzaam als er kleine veranderingen (mutaties) in het virus ontstaan. Momenteel is er geen bewijs dat het vaccin niet werkt tegen nieuwe mutaties, zoals de Britse variant. Wel moet dit worden onderzocht om het uit te sluiten.

Voordat jij het vaccin kan krijgen is het belangrijk om gezond te blijven leven. Zo zorg jij voor een goed afweersysteem. Lees de blog 'Gezond en fit als student, dat doe je zo!', hierin vind je tips om gezond te blijven. Wil jij nog meer weten over het vaccin? Kijk dan op de website van het RIVM.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.