Skip to main content

Afstuderen: waar moet je aan denken?

Je hebt je scriptie ingeleverd en je laatste tentamens gemaakt; het einde van je studie is in zicht! Maar je laatste deadline halen is niet het enige wat je nog moet doen voordat je kunt afstuderen. In deze blog lees je welke laatste zaken je moet regelen voordat je kunt gaan feesten.

Cijferlijst

Je kunt pas afstuderen wanneer al je cijfers in het systeem staan. Het is de taak van je docenten om je cijfers in te voeren, maar het is slim om zelf goed in de gaten te houden of je cijferlijst compleet is. Zeker wanneer je niet aan het einde, maar tijdens het cursusjaar wilt afstuderen is dit belangrijk. Laat op tijd aan je docenten weten voor welke datum de cijfers ingevoerd moeten zijn. Zo kunnen zij hier rekening mee houden.

Uitschrijven

Als al je resultaten ingevoerd zijn, kun je je uitschrijven bij je opleiding. Controleer wel van tevoren of je hiervoor moet wachten op bericht van de universiteit/hogeschool of dat je dit direct kunt doen. Dit kan per onderwijsinstelling verschillen. Je regelt je uitschrijving via Studielink. Er zijn hierbij twee opties: ‘uitschrijven’ en ‘niet herinschrijven’. In dit stappenplan lees je welke optie je wanneer moet kiezen.
Studeer je tijdens een cursusjaar af, maar heb je wel al collegegeld voor het hele jaar betaald? Dan kun je mogelijk een deel van het collegegeld terugvragen. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over teruggave van collegegeld.

Studiefinanciering en studentenreisproduct

Als je klaar bent met studeren, heb je geen recht meer op studiefinanciering en een studenten OV-chipkaart. Zet deze dus stop als je niet aan een nieuwe opleiding begint. Anders kan het je veel geld kosten! Op de website van DUO wordt uitgelegd wanneer en hoe je het stopzetten regelt:

Studentenkortingen

Als student krijg je bij veel bedrijven en instanties korting. Als je afstudeert, en dus geen student meer bent, heb je hier geen recht meer op. Controleer daarom of je nog lopende studentenaccounts of -kortingen hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je studentenrekening of -verzekering. En woon je in een studentenwoning met een campuscontract? Houd er dan rekening mee dat je binnenkort moet verhuizen. Ben jij een van de gelukkigen die direct na je studie een baan vindt? Check dan ook even of je met je nieuwe inkomen nog recht hebt op toeslagen van de Belastingdienst.

Weet jij nog niet wat je gaat doen als je alle bovenstaande zaken hebt geregeld en je klaar bent met de afstudeerfeestjes? Voor inspiratie kun je de blog van Jelle lezen over wat te doen na afstuderen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.