Skip to main content

Afgestudeerd! En nu?

Je hebt een paar jaar in de studiebanken gezeten. Geleerd, projecten gedaan, waarschijnlijk een hele hoop koffie gedronken en je afstuderen met succes afgerond. Maar wat nu? Voor veel ex-studenten zal het leven na de studie drastisch gaan veranderen (ik spreek uit ervaring). We vergeten het nog wel eens, maar eigenlijk is het studentenleven gewoon heel chill. Na je afstuderen zullen de meesten al snel aan het werk gaan. Om centjes te verdienen en misschien om Ome DUO terug te betalen. Vandaag vertel ik wat je zou kunnen doen als je studietijd er op zit.

Reizen

Wanneer je fulltime gaat werken, zal het aantal vakantiedagen helaas wat gaan afnemen. Het is dan ook moeilijker om lange vakanties in te plannen. Als je ooit nog de wereld wil verkennen, dan is nu de tijd. Je kunt bijvoorbeeld een maand (of twee) gaan rondreizen door Europa, Amerika of Australië. Backpacken in Azië staat ook op de bucketlist van veel studenten. Reizen is dé kans om uit te rusten na de intensieve afstudeerperiode. Daarnaast zullen de ervaringen tijdens de reis de rest van je leven bijblijven.

Familie en vrienden

Je hebt nu opeens veel vrije tijd. Dit is een uitgelezen kans om leuke dingen te doen met je vrienden. Misschien heb je wel oude vrienden die je nu weer eens kunt opzoeken. Hoe dan ook, ga feesten of een biertje drinken met de boys (of girls). Organiseer een gameavond of doe een avondje casino. Het is belangrijk om je sociale contacten te onderhouden nu je daar de tijd voor hebt. Je kunt natuurlijk ook je familie eens bezoeken. Ik geef toe dat ik over het algemeen té weinig naar mijn familie ga. Besteed wat uren aan familiebezoeken, een klein gebaar dat veel impact kan hebben!

Solliciteren

Als je afstudeerbedrijf geen plek voor je heeft, dan zul je een nieuw bedrijf moeten zoeken. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar vereist toch wat moeite. Het is belangrijk dat je proactief blijft en verschillende bedrijven belt of mailt. Ook zijn er genoeg vacaturesites die je bij de zoektocht kunnen helpen. Via RotterdamStudentenstad kun je ook (bij)banen vinden. We hebben genoeg vacatures in en rond Rotterdam op de website staan. Neem een kijkje en benader de vacatures die je aanspreken!

Wat je ook doet, solliciteer!

Welke keuze je ook maakt, het is heel belangrijk dat je snel gaat solliciteren. Je bent immers niet de enige die net een diploma heeft gehaald en dus ook niet de enige die een baan zoekt. Ik heb toentertijd de “fout” gemaakt om de eerste twee maanden geen sollicitatie uit te sturen (ik vierde uitbundig vakantie). Hierdoor was het een stuk moeilijker om een baan te vinden, aangezien veel vacatures al waren vervuld. Het duurde een aantal maanden voordat ik met een nieuwe baan kon beginnen. Dus mijn tip voor jou: of je nu gaat reizen, feesten of gewoon lekker een tijdje wil chillen, besteed altijd een paar uur per week aan sollicitaties!

Groetjes,

Jelle

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.