Skip to main content

5 Tips voor aankomende studenten op kamers

Op jezelf gaan wonen, een nieuwe studie starten en naar een nieuwe stad verhuizen. Het is allemaal best veel in één keer. Daarom loopt het in het begin meestal ook allemaal niet zo soepel. Ik heb de eerste drie maanden in mijn nieuwe kamer alleen een bed gehad en een kledingkast. De rest was ik nog niet aan toe gekomen. Dit was alleen nog maar het verhuizen… Dingen regelen had ik überhaupt nog niet gedaan. Daarom wil ik jullie een handje helpen.

Huurtoeslag

Het is slim om te kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Soms krijg je nog een mooi bedrag terug. Het zijn best ingewikkelde regels en daarom niet altijd even makkelijk. Eén van de regels is dat de kamer een eigen voordeur moet hebben. Hierbij mag je nog steeds huisgenoten hebben, maar iedereen moet dus wel een eigen huisnummer hebben. Daarnaast moet je ouder dan 18 jaar zijn, de kamer moet minimaal €223,42 euro kosten en maximaal €414,02 euro. Vanaf een leeftijd van 23 jaar gelden er weer andere regels. Om te controleren of jij recht hebt om huurtoeslag, is het mogelijk om een proefberekening in te vullen.

Zorgtoeslag

Naast huurtoeslag heb je als student vaak recht op zorgtoeslag. Hiervoor moet je ook ouder zijn dan 18 jaar. Bij de Belastingdienst kan je controleren of je aan de voorwaarden voldoet.

Huisarts

Een huisarts regelen is vaak beter om meteen te regelen, dan wanneer je het opeens met spoed nodig hebt. Om bij een huisarts te kunnen inschrijven, moet je in hetzelfde gebied wonen. Op deze site is het mogelijk om uit te zoeken welke huisartsen er bij jou in de buurt zitten en wat voor reviews ze hebben. Zo kan je goed vergelijken welke goed aangeschreven staan. 

Post overzetten

Iets wat ik altijd vergeet, is je adres aanpassen. Ondertussen ben ik al twee keer verhuisd en al mijn post komt in verschillende huizen terecht. Niet altijd even praktisch. Daarom is het handig om even na te denken welke post belangrijk is en daar je adres te veranderen.

Rotterdampas

Studenten die in Rotterdam wonen, kunnen goedkoop de Rotterdampas aanvragen. Normaal ben ik niet zo van de kortingskaarten, maar de Rotterdampas is echt heel leuk. Met de pas kan je bijvoorbeeld gratis naar de Rotterdamse bioscopen, je krijgt korting bij dierentuin Blijdorp, korting op je bibliotheeklidmaatschap, gratis ijsjes en nog veel meer.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Rotterdam Studentenstad

Rotterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Rotterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Rotterdam.

Studeren in Rotterdam

Ga jij studeren in Rotterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Rotterdam

Ga je in Rotterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Rotterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Rotterdam

Er zijn heel veel redenen om in Rotterdam te studeren en wonen tijdens je studententijd. Rotterdam is een hele toffe stad waar veel gebeurt.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Rotterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Rotterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Rotterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Rotterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.